🏠 SAKON STUDION tarina (Sakon kertomana)

Alkuaan perustin yritykseni vain, jotta voisin tehdä enemmän niitä asioita, jotka tekevät minut onnelliseksi.

äänittäjä työssään
Muutamien kulmien kautta oma firma kuitenkin teki minusta päätoimisen yrittäjän. Mukana oli myös hiukan sattumaa. 



Päivätyössä en koskaan päässyt toteuttamaan itseäni tarpeeksi monipuolisesti

Olin tehnyt markkinointi- ja mainosalan hommia, eri työnantajille jo vuodesta 2002. Kyllästyin kuitenkin työnantajiini verrattain nopeasti. 

Yksi osa ongelmaa oli se, että en oikein koskaan päässyt toteuttamaan itseäni kokonaisvaltaisesti. Pääsin kyllä usein tekemään kirjoitushommia tai graafista suunnittelua, mutta en koskaan molempia. Lähes koko palkkatyöurani ajan tein jonkin verran sivuhommia kevytyrittäjänä, jotta jompi kumpi osaamisala ei pääsisi rapistumaan. 

En myöskään päässyt päivätöissä koskaan hyödyntämään musiikkiin liittyvää osaamistani. Sanoituksia rustasin siis aina töistä päästyäni, viikonloppuisin ja öisin. 



Musiikkiala tuntui kryptiseltä palapeliltä

Vapaa-ajalla aika kului laulujen sanoituksia rustaillen ja haaveilin kirjoittavani vielä joskus hittejä. Huomasin kuitenkin että hyvien yhteistyökumppanien löytäminen musiikkialalla oli todella vaikeaa. Levy-yhtiöille lähetetyt demot eivät myöskään juuri saaneet vastakaikua. Eteneminen tuntui olevan kiinni enemmän sattumasta kuin omasta työmäärästä. Sillä tuntui olevan eniten merkitystä keiden kanssa hommaa tekee ja omat piirini olivat aivan liian pienet.

Muutamia biisejä meni sentään silloin tällöin jonnekin ja sain paljon rohkaisevia sanoja alan veteraaneilta. Lopulta alkoi kuitenkin tuntua siltä, että en voi loputtomasti polttaa kynttilää molemmista päistä. Aloin miettiä, voisiko musiikkialalta saada jotenkin elantoa ilman että kirjoittaa hittejä megastaroille.



Kulttuurituottajaopinnoista vauhtia

laulumikrofoni, konkkamikki
Vuonna 2013 lähdin hakemaan oppia ammattikorkeakoulusta ja valmistuin Kulttuurituottajaksi vuonna 2017. Opintojen aikana tuotteistin tekemistäni ja kehittelin uusia toimintamalleja. 

Ymmärsin, että minun olisi järkevintä lopettaa biisien tekeminen pöytälaatikkoon. Sen sijaan, niiden tekeminen suoraan artistien esitettäväksi olisi paljon järkevämpää. 

Tämä taas tarkoitti kokonaan oman roolini uudelleenkalibroimista. Piti siirtyä pelkän sanoittajan pallilta, sanoja rustaavaksi artistimanageriksi. 

Koska demojen äänittäminen tuntui olevan yleinen pullonkaula biisintekijöillä ja artisteillakin, hankin myös äänityskalustoa ja aloin tekemään äänityshommia.

Aloin etsiä johdonmukaisesti uusia laulajakykyjä ja opin, että talenttien löytäminen on helppoa. Sitäkin vaikeampaa on kuitenkin löytää esittäjiä, jotka itse olisivat kykeneviä pitkäjänteiseen työskentelyyn artistiuransa eteen. Motivaatiota kun ei voi ihmiseen kaataa, vaikka olisi kuinka taitava.

Löysin kuitenkin muutamia lupaavia lahjakkuuksia, joiden kanssa oli hyvä harjoitella managerointihommaa. Esimerkiksi Roni ja Avin ovat olleet artistirosterissani jo aivan alkumetreiltä asti.



Oma sisältötoimisto vuonna 2019

Ammattikorkeakoulun jälkeen olin vielä pari vuotta päivätöissä sisältömarkkinoinnin ja verkkoliiketoiminnan asiantuntijana. Johdossa tapahtuneiden henkilönvaihdosten myötä sain kuitenkin lopulta huomata, että minulla olisi kaksi vaihtoehtoa: 
  1. Ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi
  2. Ryhtyä päätoimiseksi yrittäjäksi 
Valitsin vaihtoehdoista jälkimmäisen ja sain onnekseni eräältä suuryhtiöltä 10 000 euron alkupääoman liiketoimintani aloittamiseen. SAKON STUDIO rekisteröitiin YTJ-järjestelmään toukokuussa 2019 ja siitä lähtien olen saanut toteuttaa itseäni varsin kokonaisvaltaisesti.  

Parasta oman yrityksen pyörittämisessä on se, että saan nyt tehdä hommia täysin omien arvojeni mukaisesti. Olen nyt voinut myös omalta osaltani auttaa uusia lauluntekijöitä pääsemään alalla eteenpäin.

Palvelen siis yritysasiakkaideni lisäksi myös esiintyviä taitelijoita ja lauluntekijöitä, jotka tarvitsevat toimeksiantoja. Sen ohella, että tuotan yrityksille sisältöjä, voin taitelija-asiakkaideni avulla tarjota heille myös vaikuttajamarkkinointia, esiintyjiä ja mahdollisuuden toimia sponsorina äänitteillä jne.

Aloittaessani päätoimisena yrittäjänä, en osannut ajatellakaan, että toimiminen yritys- ja taidekentän rajapinnassa, juuri tällä tavalla, olisi näin suuri vahvuus. 



Samassa studiossa syntyy tekstiä ääntä ja kuvaa 

tekstiä kuvaa ja ääntä sakon studiolla

Teen studiossani kirjoitushommia, äänityksiä ja graafista suunnittelua. Sisustus ei ole vielä kauhean kaunis, sillä hommat starttasivat vuonna 2019 niin vauhdilla, että en ole ehtinyt juuri miettimään muuta kuin tulevia projekteja. 


Äänituotantojen osalta studioni tuottajat huolehtivat äänen jälkikäsittelystä, joten minulla etuoikeus keskittyä kaikessa omassa tekemisessäni siihen mitä rakastan eniten, eli sisältöihin ja sisältöjen äänittämiseen. 

Teen myös edelleen markkinointipuolen tekstejä suurella sydämellä ja suunnittelen yrityksille mm. logoja. Growthacking-hengessä teen myös erilaisia analyysejä ja kartoituksia, joiden avulla sisältömarkkinoinnista on mahdollista saada enemmän tehoja irti.  

Asiakkaideni joukossa on myös muutamia ulkomaisia yhtiöitä, jotka tarvitsevat natiivikäännöksiä suomeksi siten, että markkinointitekstit sovitetaan suomalaiseen markkinakentään ja kulttuuriympäristöön. Tästä ryhmästä minulla on asiakkainani on jopa yksisarvisia.



Minulla ja yritykselläni on myös arvot 

Arvot ohjaavat voimakkaasi kaikkea toimintaani. Samat arvot pätevät henkilökohtaiseen elämään ja liiketoimintaani. Onni syntyy siitä kun voin tienata elantoni toteuttaen näitä periaatteita.

Tässä tärkeimmät:
  1. Reilu ja rehti 
    • Emme pyri maksimoimaan pelkästään omaa katetta, vaan tavoittelemme maksimaalista lisäarvoa asiakkaille ja yhteistyökumppeneille => Asiakaskumppanin ROI:n tulee olla  vähintään sama kuin omammekin.
    • Ei naamakertoimia => Sama hinta niin yksityisille, pienyrityksille kuin suuryrityksillekin.  
    • Ei epämääräisyydelle => Selvät yhteistyösopimukset ja pelisäännöt.
    • Kerromme myös ikävät asiat suoraan => Rehellisyys on arvostamista.
  2. Tutkiva
    • Pohjaamme toiminnastamme mahdollisimman suuren osan kylmiin faktoihin. 
    • Kuuntelemme ja pyrimme ymmärtämään asiakkaitamme niin kuin ystävä ymmärtää ystävää. 
    • Etsimme jatkuvasti uusia parhaita käytäntöjä ja kehitämme toimintaamme datalähtöisesti. 
  3. Suvaitsevainen
    • Arvostamme monipuolisuutta ja diversiteettiä, josta etenkin luova liiketoiminta elää.
    • Teemme yhteistyötä kaikkien kansallisuuksien, etnisten ryhmien sekä seksuaali- ja muiden vähemmistöjen kanssa. 
  4. Työllisyyttä edistävä
    • Sen lisäksi että teen hommia yksin, pyrin pitämään leivässä myös muita. Keikkamyynti tähtää siihen, että manageroimani artistit saavat tuloja. Lisäksi hyödynnän sopivissa tilanteissa myös toisia pienyrittäjiä ja etenkin liiketoimintansa alkuvaiheessa olevia tekijöitä. 

Nämä arvot näkyvät ja kuuluvat jokapäiväisessä elämässäni ja siinä miten kohtelen asiakkaita ja muita ihmisiä. Saatan joskus olla brutaalin rehellinen, mutta vain koska haluan sinulle parasta ja kunnioitan sinua. 

Ihmisten auttaminen on lähellä sydäntäni, mutta ihmisten miellyttäminen ei ole. Itse en näe tässä mitään ristiriitaa. Ystävieni ja asiakkaideni joukossa tällaista rehellisyyttä yleensä arvostetaan ja arvostan sitä myös muissa ihmisissä.



Kumppaniverkosto auttaa isoissa projekteissa

Mikäli projektisi on liian suuri yhden miehen yritykselle mutta haluat minut mukaan, pystyn vastaamaan tarpeeseen hyödyntämällä tiivistä kumppaniverkostoani. 

Verkostostani löytyy mm. kirjoittajia, graafikoita, web-designereita, koodareita, musiikintekijöitä, tuottajia ja videotuotannon ammattilaisia. Mikään ei siis ole mahdotonta ja usein keräämäni pienyrittäjätiimi hoitaa projektisi maaliin myös tehokkaammin ja edullisemmin kuin yksi iso yritys.  

Näissä projekteissa minulla on myös takuu: Mikäli käytän projektissasi alihankkijoita, vastaan heidän työstään samoin kuin omastani.

Työllistäessäni kumppaneitani, olen tiukka, mutta reilu toimeksiantaja, joka maksaa työstä aina myös kohtuullisen korvauksen. Parhaat osaajat siis myös haluavat toimia osana vetämiäni projekteja.



Mistä nimi SAKON STUDIO tulee? 

Sako on yksi monista lempinimistäni. Sitä taisi käyttää ensimmäistä kertaa VINI, joka muodosti lempinimen etu- ja sukunimestäni: Samuli Koivulahti. En muista oliko kukaan käyttänyt nimeä ennen sitä. Luultavasti kyllä.

Sakon studio oli simppeli tapa viitata työhuoneeseeni ja se vakiintui käyttöön vähän kuin vahingossa. Yrityksen perustamisvaiheessa nimeä ei siis tarvinnut enää erikseen keksiä. Se oli jo valmiiksi olemassa ja käytössä.  

Miksi keksiä pyörää uudelleen? Miksi korjata jotain sellaista, mikä ei ole rikki? Niinpä. 



Hinta?

Ketteryys ja kevyt kulurakenne kääntyvät hinnoittelussa asiakkaidemme eduksi. Lisäksi teemme jonkin verran hommia myös pro bono.


Kumppanit