🎯 Mitä on sisältömarkkinointi?

Sisältömarkkinointi = Brändimielikuvan ja tunnettuuden kehittämistä strategisen sisällöntuotannon avulla.

Sisältömarkkinointi guru Sako Samuli Koivulahti, kuvaaja: Ville Nisunen
Konkreettisimmillaan sisältömarkkinointi on markkinointia sisältöjen avulla. Se on toimintaa, jossa tuotetaan sisältöjä ja jaellaan ne siten, että liidit lämpiävät ja tarttuvat haaviin.

Tavallaan kaikki markkinointi on sisältömarkkinointia, koska ilman minkäänlaista markkiointisisältöä on vaikea tehdä ylipäätään minkäänlaista markkinointiviestintää. 

Usein sisältömarkkinoinniksi nimitetään kaikenlaista tekstisisältöjen roiskimista sinne tänne. Sellaisesta toiminnasta useimmat sisältömarkkinoinnin asiantuntijat haluaisivat kuitenkin sanoutua irti.

Hyvä sisältömarkkinointi ei nimittäin tuputa, vaan houkuttelee. Se ei ärsytä, vaan vangitsee huomion. Se muokkaa mielipiteitä vaivihkaa ja rakentaa brändille positiivista digijalanjälkeä. (Sellaista, joka viehättää ja vetää puoleensa.)

Hyvä sisältömarkkinoini on monimediaista, monikanavaista ja dataohjattua

Yleensä hyvä sisältömarkkinointi on myös monikanavaista ja dataohjattua. Hyvä sisältömarkkinoija ymmärtää siis myös datan ja analytiikan päälle ja säätää sisällöntuotantoaan sen mukaisesti. 

Eikä sisältömarkkinoinnissa aina ole kyse pelkkien tekstien tekemisestä. Yhtähyvin sisältömarkkinoinnissa voidaan hyödyntää valokuvia, videota, grafiikkaa ääntä tai mitä hyvänsä muuta sisältöä

Esimerkiksi SAKON STUDIO tekee sisältömarkkinointitarkoituksiin: 
Kaikki nämä kolme sisältötyyppiä ovat yhtä tärkeitä ja saavat voimaa toisistaan. Maailma on audiovisuaalinen paikka, joten sisältömarkkinoissakin kannattaa hyödyntää kaikkia mahdollisia sisältötyyppejä.

Miten sisältömarkkinointi toimii? 

Nykyaikainen asiakas päättää itse millaiselle viestinnälle haluaa altistua ja millaisten brändien kanssa haluaa olla tekemisissä.

Se onko brändi asiakkaan mielestä houkutteleva vai ei, riippuu siitä miten brändi toimii ja mitä mieltä sen tekemisistä yleisesti ja yksilötasolla ollaan.

Menestykseen vaikuttavat esimerkiksi:
 1. brändin (todellisesta) toiminnasta välittyvät arvot 
 2. social proof (eli oman "heimon" hyväksyntä) 
 3. kokemuksen perusteella syntynyt luottamus.

Kaikkeen voidaan vaikuttaa sisältömarkkinoinnin keinoin 

Ruohonjuuritason strategisella viestinnällä voidaan huolehtia siitä, että hyvät asiat nousevat päivänvaloon ja brändistä käytävä keskustelu perustuu faktoihin. Kun brändi saa seuraajia, voidaan heistä koota yhteisö (ellei sellaista ole valmiina). Tarjoamalla hyödyllistä tietoa, apua tms. voidaan rakentaa luottamusta.

Jos brändin arvot ja keskustelutyyli resonoivat asiakkaassa toden teolla, voi brändistä muodostua viestimiensä arvojen symboli, jonka ilosanomaa asiakkaat kilpaa julistavat.

Kun maine nousee sellaiselle tasolle, ei myyjän tarvitse enää koskaan tehdä ainoatakaan kylmäsoittoa.

Millainen on hyvä sisältömarkkinointistrategia? 

Sisältömarkkinointistrategia voidaan rakentaa esimerkiksi hyödyllisten vinkkien ympärille, mutta myös puhtaasti viihteellinen lähestymistapa toimii.

Sen sijaan tarjouksia sisältävä spämmi on useimmiten nopea tie kadotukseen.

Huomattavaa kuitenkin on, että vaikka kukaan ei haluakaan spämmiä sen paremmin sähköpostiin kuin somefiidiinkään, niin lähes kaikki kuitenkin käyttävät somepalveluita, kuuluvat muutamille sähköpostilistoille ja Googlaavat asioita päivittäin.

Luomalla kuhunkin kanavaan sisältöä, joka ansaitsee tulla nähdyksi ja kuulluksi, on mahdollista saavuttaa jotain kultaakin kalliimpaa. Se jokin on nimeltään luottamus ja se jos mikä muuttuu helposti rahaksi.

Kun markkinointiviestintä upotetaan osaksi sisältöjä, joita asiakkaat haluavat seurata omasta halustaan, se tuottaa tulosta ja vahvistaa asiakkaan ja brändin välistä suhdetta.

Onnistuuko sisältömarkkinoinnin tekeminen itse? 

Sisältömarkkinointia voi ihan hyvin tehdä myös itse. Omistakin asiakkaistani monet hoitavat valtaosan sisältömarkkinoinnistaan itsenäisesti, mutta ostavat minulta sparrausta, analysointi- tai asiantuntija-apua.

Monta päätä on parempi kuin yksi. Joskus on hyvä saada apua ja tuoreita ajatuksia tekstien jäsentelemiseen tai sen juuri oikean kulman löytämiseen. Joskus taas kädet ovat täynnä omia hommia ja kirjoitusapu on sen vuoksi tarpeen.

Joillekin taas esimerkiksi somettaminen on itselle helppoa, mutta blogien ja tuotetekstien kirjoittaminen takkuaa. Koska omakin aika maksaa ja on aina jostain muualta pois, on usein vain helpompaa ulkoistaa homma ja palkata copywriter.

Lue lisää:Tyypillisimmät sisältömarkkinointikanavat? 

Mikä tahansa väline tai media, voi olla sisältömarkkinoinnin kannalta tärkeä ja uusia markkinointikanavia syntyy jatkuvasti.

Karkeasti ottaen tavallisimmat sisältömarkkinointikanavat voidaan jakaa vaikkapa seuraavalla tavalla kolmeen pääryhmään, jotka voidaan edelleen jakaa osakanaviin.

Sisältömarkkinointikanavat:
 1. Google 
  • Luonnollinen Google-näkyvyys 
   • omissa sisällöissä
   • muiden sisällöissä
  • Maksettu Google-näkyvyys 
   • muiden sisällöissä
   • GoogleAds-mainoksissa
     
 2. SOME (FB, IG, Twitter, LI jne.)
  • Luonnollinen somenäkyvyys 
   • omilla sometileillä
   • muiden sometileillä 
  • Maksullinen somenäkyvyys 
   • muiden sometileillä (vaikuttajamarkkinointi) 
   • Somemainoksissa
     
 3. Suorat kontaktit 
  • Perinteiset 
   • sähköpostit 
   • tekstiviestit 
   • puhelin
  • Pikaviestimet 
   • WhatsApp
   • WhatsApp-ryhmät ja ringit 
   • SnapChat 
  • Etäyhteys 
   • videopalaverit 
   • webinaarit
  • Livekontaktit 
   • tapaamiset 
   • tapahtumat
   • seminaatit
Kaiken sisältömarkkinoinnin tulisi aina tähdätä asiakasrekisterin kartuttamiseen, sillä vain suorakontakti varmistaa, että asiakas on tavoitettavissa vielä sittenkin kun Google tai jokin somepalvelu päättää muuttaa algoritmejään.

1. Google

Google
Hyvä sisältö Googlessa toimii parhaimmillaan hunajapurkin tavoin ja houkuttelee kävijöitä internet-presenssiesi pariin.

Internet-presenssillä tarkoitan sinua somessa, kotisivuillasi ja kaikissa muissa digitaalisissa ympäristöissä, joissa ihmiset voivat sinuun törmätä.

Kun ihminen etsii internetin uumenista jotakin mikä liittyy sinuun tai tekemiseesi ja kirjoittaa siihen liittyviä hakusanoja tai lauseita Googleen, Facebookiin tai mistä sitten etsiikin haluamaansa asiaa, hänen tulisi löytää sinun luoksesi.

Usein välietappina voi olla esimerkiksi jokin optimoitu verkkosivuston osa, blogiartikkeli tai muu vapaasti verkossa oleva sisältö, joka pysyy tietyillä hakusanoilla Googlen etusivulla kuin tatti, jolloin se tuo ihmisiä luoksesi kuukaudesta ja jopa vuodesta toiseen.

Kuitenkin yhä useammin optimoidaan myös someprofiileita ja sisältöjä ns. suljetuilla alustoilla, koska tiedon etsintä esimerkiksi suoraan Facebookista on yhä yleisempää.

Jos Google-näkyvyyteen on panostettu huolella, asiakkaasi:

 • löytää sinut Googlesta kun hän etsii Googlesta jotakin minkä kanssa olet ollut tekemisissä 
 • löytää sinut Facebookista kun hän etsii Facebookista jotakin mihin sinä jotenkin liityt 
 • löytää sinut Linkedinistä ainakin niillä hakusanoilla joilla haluamme sinun löytyvän 
 • päätyy toistuvasti profiileihisi seuraamiensa hashtagien kautta
 • osaa yhdistää sinut asioihin ja avainsanoihin, joilla olemme sinut profiloineet.

Kyse on siis sisältöoptimoinnista, jossa myös some- ja hakukoneoptimointi näyttelevät merkittävää osaa. Siksi saavuttamasi Google-näkyvyys voi olla vain yhtä hyvä kuin palkkaamasi SEO-copywriter »

2. SOME

Sisältömarkkinointi somessa
Hyvällä sisältösuunnitelmalla ja yhteistyöllä saamme sosiaalisen mediasi heräämään eloon. Voimme aloittaa yhdestä tai kahdesta somekanavasta ja siirtyä sitten useampaan. (Gotta catch 'em all!)

Jos #some on sinulle uutta, opetan sinua itse tekemään sen parissa oikeita asioita ja toimin taustatoimittajana ja autan aikataulutuksessa. Jos taas olet jo kokenut somettaja, keskityn auttamaan asioissa, joita et itse osaa tehdä tai ehdi hoitamaan.

Tiedän mihin kellon aikaan kuhunkin sosiaaliseen mediaan kannattaa postata mitäkin ja kuinka monta kertaa viikossa ja minä päivinä. Tiedän myös millaista sisältömarkkinointia kussakin kanavassa kannattaa tehdä.

Sisältömarkkinointi ei silti ole pelkkää bloggaamista ja sosiaalista mediaa. Hallitsen myös sähköpostimarkkinoinnin koukerot ja liikuttelen sujuvasti niin pieniä kuin suuriakin ihmismassoja internetin välityksellä.

3. Suorayhteys

Suorakontakti
Mikään ei ole tehokkaampi kuin suora kontakti asiakkaaseen! Siksi kaiken sisältömarkkinoinnin tulisi aina tähdätä pohjimmiltaan asiakasrekisterin kartuttamiseen.

Sähköpostimarkkinointia pidetään usein synonyyminä spämmille. Sitä se ei kuitenkaan ole, jos viestit ovat toivottuja ja tekemäsi taiteen kuluttaja itse liittyy osoitteistoosi.

Tänä päivänä kun esimerkiksi somefiideissä näkyy vain murto-osa kaikista päivityksistä, on sähköpostilistalle liittymismahdollisuuden tarjoaminen vain hyvää asiakaspalvelua. Nykypäivänä juuri sähköposti on viimeisiä digitaalisen viestinnän kanavia, jossa julkaisemistasi sisällöistä valtaosa ei mene yleisöltäsi ohi.

Esim. Facebookissa vain 5-10% seuraajistasi näkee viestisi, kun taas sähköposti voi hyvinkin saavuttaa jokaisen vastaanottajan.

Sama analogia pätee myös pikaviestimiin, kuten WhatsApp ja SnapChat ja Facebook-messenger, jotka kaikki ovat pohjimmiltaan eräänlaisia puheluiden ja tekstiviestien korvaajia.

Niissä kommunikointi tapahtuu suoraan vastaanottajan kanssa, joko kirjoittamalla, ääniviestejä lähettämällä tai vidoiden välityksellä. Myös video- ja äänipuhelut onnistuvat pikaviestisovelluksilla internet-tiedonsiirtomaksun hinnalla.Sisältösuunnitelma, analytiikka ja markkinoinnin automaatio tukevat sisältömarkkinointia

Nykyaikainen sisältömarkkinointi on aina enemmän tai vähemmän dataohjattua. 

Dataohjaus ei suinkaan tarkoita sisältöjen luomista robottien tapaan, vaan sitä, että luovan työskentelyn ohjurina käytetään mm. tietoa siitä millaiset ihmiset seuraavat brändin nimissä tuotettuja sisältöjä ja miten asiakkaat kuhunkin sisältöön reagoivat.

Tiedon avulla sisältöjä voidaan jalostaa. Myös koko sisältömarkkinointisrategiaa voidaan kehittää lennossa sen mukaisesti mikä saadun statistiikan perusteella näyttäisi olevan järkevintä.

Segmentointi, positiointi ja asiakasymmärrys ovat kriittisen tärkeitä. Tukea sisältömarkkinointiin saadaan paljon alkuvaiheessa laaditusta sisältösuunnitelmasta ja analytiikasta

Automatiikalla voidaan hieman keventää sisällön jakelusta syntyvää työtaakkaa.

 • Sisältösuunnitelma on strategisen sisältömarkkinoinnin tärkein työkalu. Se avulla hommassa pysyy ryhti ja sisältöjen pääviesti pysyy kirkkaana. Siksi sisältömarkkinointiprojektit aloitetaan aina ilmaisen sisältösuunnitelman tekemisellä.
   
 • Analytiikka auttaa selvittämään mikä toimii ja mikä ei. Datan avulla voidaan kehittää tekemistä ja esimerkiksi panostaa juuri niihin kanaviin, joissa responssi on kaikkein paras.
   
 • Markkinoinnin automaatio voidaan valjastaa auttamaan esimerkiksi sisältöjen jakelussa ja joidenkin tehtävien synkronoinnissa mikä pienentää työtaakkaa.

Hienoa digitaalisessa sisältömarkkinoinnissa on se, että sisältöjen menestymistä kussakin kanavassa voidaan melko tarkasti seurata Growth Hacker -hengessä jatkuvan analytiikan keinoin.

Niin ikään Growth Hacker -hengessä, pyrin minimoimaan kaikkien maksullisten ja raskaiden työkalujen käytön ja koostan mieluummin työkalu- ja työvaihestäkkini osista. Nykypäivänä lähes jokaiseen tehtävään löytyy ilmainen työkalu jos osaa etsiä.

Asiakas maksaa siis minulle vain työstä, eivätkä rahat kulu Hubspotin ja Falconin kaltaisten suuryritysten lisenssimaksuihin. (Jos muuten etsit yllämainituille varianttia, suosittelen lämpimästi Novellusta ja Freshworksia, koska miksi tyytyä vanhanaikaiseen?)

Hyvä sisältö on kanavariippumatonta 

Kun sisältömarkkinointia tehdään järkevästi, ei tuijoteta yksinomaisesti kanaviin vaan pyritään luomaan monistettavia tarinoita, joita pystytään hyödyntämään myös muualla.

Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi erilaisten, yhä uudelleen hyödynnettävien sisältöblokkien luomista.

Esimerkiksi yrityksen syntytarina, misson statement tai vaikkapa artistin biografia ovat tekstielementtejä, joita ei ole tarkoituksenmukaista miettiä joka kerta uusiksi. Tällaiset kannattaa kirjoittaa kerralla hyvin ja varioida niitä sitten lennossa kun tuotetaan muita sisältöjä.

Erityisesti arvot ovat erinomainen lähtökohta sisällöntuotannolle erityisesti silloin kun tehdään suuria sisältökokonaisuuksia. Sama koskee samaan kampanjaan / julkaisuun liittyviä tiedotteita ja mediakirjeitä.

Hyvä sisältö on siis mukautuvaa ja kanavariippumatonta. Parhaassa tapauksessa se on myös ajatonta tai ainakin aikaa kestävää tai vaihtoehtoisesti niin ajan hermoilla, että se saa siksi huomiota.

Pro tip: Natiivi sisältö menestyy parhaiten

Nykyaikaisessa somemarkkinoinnissa huomionarvoista on se, että somepalveluiden algoritmit suosivat itseään, joten sisällöt leviävät paremmin jos ne julkaistaan suoraan ko. alustan originaalisisältönä.

Näin ollen blogiartikkeli saattaa olla järkevää kopioida someen tekstimuodossa, hieman muokaten, mikäli tähtäimessä on maksimaalinen tavoittavuus.

Niin tai näin. Hyvä sisältö on bensaa viestinnälle ja öljyä viihdeteollisuuden rattaissa. Se on se mikä ohjaa keskustelua medioissa, somessa ja kahvipöydissä.

Sisältö, jota nimesi alla julkaistaan määrittelee sen, mitä sinusta ja tekemisistäsi puhutaan.Hinta?

Ketteryys ja kevyt kulurakenne kääntyvät hinnoittelussa asiakkaidemme eduksi. Lisäksi teemme jonkin verran hommia myös pro bono.


    Kumppanit