✍ Copywriter tai sisällöntuottaja haussa?

Copywriterin midaksen kosketus varmistaa, että markkinointisi toimii oikealla tavalla.


Copywriter Samuli Koivulahti:
Hyvä copywriter puhuu asiakkaasi kanssa samaa kieltä.

Hänen tuottamansa sisältö iskee suoraan asiakkaan ostohermoon.

Tällainen sisältö saa asiakkaan sydämen läikähtämään, mutta tarjoaa päätösten tueksi myös järkiperusteita.

Kun hyvä copywriter kirjoittaa laadukasta sisältöä nettiin, sisältöä rakastavat sekä asiakkaat että Google. Ehkä myös sinä, mutta se on sivuseikka. Ensisijaisesti hän kirjoittaa sinun asiakkaallesi.

Katso hinta✉️ Ota yhteyttä »Hyvä copywriter? Mistä sen tunnistaa?

Kun hyvä copywriter on asialla sisältöjä yhdistävät ainakin nämä neljä asiaa:
  1. Tekstin selkeys 
  2. Tekstin optimointi
  3. Tekstin omaperäisyys 
  4. Tekstin vaikuttavuus
PS: Jos sinulla ei ole mahdollisuutta käyttää markkinointitekstien ammattilaista ja päädyt kirjoittamaan sisältöjä itse, suhtaudu näihin vaikka vinkkeinä. 👇

1. Tekstin selkeys

Hyvä copywriter ei jätä asiakasta arvailemaan mistä tuotteessa ja palvelussa on kyse. Luettuaan tekstisuunnittelijan kirkastaman tuotekuvauksesi, lukijalle on täysin selvää mitä hänelle ollaan myymässä. Silloin palvelu tai tuote on myös helppo ostaa. 

Hyvä copywriter ymmärtää otsikon ja rakenteen voiman. Hän pilkkoo verkkosivustosi tekstit helppolukuisiin kokonaisuuksiin joita on kiva pureskella. Luettelomerkit ja väliotsikot rytmittävät tekstiä niin, että lukija pääsee sisällöstä jyvälle jo ensimmäisellä vilkaisulla.

Copylle sisällöntuotto on yleensä helppoa ja se näkyy myös lopputuloksessa. Mukavan rytmikkäästi soljuvaa tekstiä on miellyttävä lukea ja helppo ymmärtää.

2. Tekstin optimointi

Kun osaava copywriter kirjoittaa verkkoon, hän optimoi tekstinsä sekä ihmisille että hakukoneille. Jos hän kirjoittaa sähköpostiviestiä, hän optimoi otsikon ja sisällön sitä lukevalle ihmiselle, niin että viesti varmasti avataan.

Hän miettii kuinka pitkiä tekstipötköjä ihmiset jaksavat keskimäärin lukea ja palastelee kappaleensa sen mukaan. Hän ei siis optimoi tekstiä vain Googlelle, vaan myös loppuasiakkaalle, koska vain siten on mahdollista muuttaa lukijat maksaviksi asiakkaiksi.

Jos copywriter osaa asiansa, hän kirjoittaa selvää suomea, mutta ymmärtää sujuvasti Analyticsia. Hän sukeltaa mielellään sivustosi kävijätilastoihin ja laatii pienimuotoisen hakusana-analyysin ja avainsanaluettelon, ennen kuin kirjoittaa sivustollesi mitään.

Jos kyse on muusta kuin verkkosisällöstö, ei hän silti kirjoita tuurilla hyvää tekstiä. Hyvä copywriter pyrkii selvittämään mistä liiketoiminnassasi on oikeasti kyse ja kuinka asiakkaasi ajattelevat. Sitten hän optimoi sanaston ja viestin sisällön sen mukaiseksi.

Hyvä copywriter ei koskaan toistele sanoja kuin robotti. Hän istuttaa termit luonnolliseksi osaksi tekstiä ja rikastaa sisältöä myös synonyymeillä. Lopputuloksena teksti teksti on vaikuttavaa ja puhuttelee juuri sitä kohderyhmää, jota sen kuuluukin puhutella.

3. Tekstin omaperäisyys

Hyvä copywriter tuo pöytään myös oman luovan panoksensa. Hän saattaa ottaa kantaa markkinointistrategioihin ja myyntimalleihin. Hän tietää miten bisnes toimii ja miten asioita saadaan kaupaksi.

Hän hyödyntää työssään tutkittua tietoa ja hyväksi havaittuja malleja, mutta ajattelee aina myös hieman out-of-the-box.

Hän ei kopioi tekstiä mistään (ellei siihen ole jotakin todella painavaa syytä). Kaikki mitä hyvä copy kirjoittaa on uniikkia. Hän sukeltaa liiketoimintasi ytimeen ja kyselee rohkeasti tyhmiä (ja joskus vaikeitakin) kysymyksiä ymmärtääkseen mistä liiketoiminnassa on oikeasti kyse.

Hyvän copywriterin tekstistä huomaa, että tuo ihminen elää ja hengittää sanoja, joskin tarvittaessa hän osaa olla myös yhtä persoonaton kuin valkoinen maali.

Jos niiksen tulee, hän osaa kirjoittaa rivien väleihin myös sinun tapasi puhua. Omaperäisyys voi siis olla myös sitä, että yrityksen identiteetti ja yrityskulttuuri resonoivat jokaisessa sanavalinnassa. Millainen olisi sinun yrityksesi tone of voice? Saamasi pitää!

4. Tekstin vaikuttavuus

Hyvä copywriter osaa vedota sekä asiakkaan tunteisiin että järkeen. Hän tietää miten huomio herätetään ja miten asiakas voitetaan sinun puolellesi.

Hän tietää mistä mistä hänen palkkansa tulee ja miksi hänen sanojensa arvo on paljon korkeampi kuin millään muulla kirjoittajaryhmällä. Hän tiivistää monimutkaisetkin asiat niin, että tekstissä kerrotut asiat on helppo ymmärtää, mutta vaikea jättää ostamatta.

Hyvä copywriter saa virtuaalisen kassakoneesi kilisenään. Hän tekee ammatikseen verkkokaupasta kannattavaa ja palveluista helposti ostettavia. Kun sanotaan, että kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, unohdetaan usein se tosiasia, että jotkut sanat ovat tärkeämpiä kuin toiset.

Lisäksi jo Ogilvyn ajoista asti on tiedetty, että asiakkaalle tulisi antaa aina juuri niin paljon informaatiota tuotteesta tai palvelusta kuin hän kokee tarvitsevansa ostopäätöksen tekemiseen. Laiha sisältö ei vakuuta.Mitä eroa on copywriterilla ja sisällöntuottajalla?

Tätä kysellään välillä. Itselleni on herttaisen yhdentekevää millä tittelillä työskentelen, koska laskutukseni on sama tekstilajista riippumatta. Tässä kuitenkin lyhyt yhteenveto: Sisällöntuottaja vs. copywriter »Copywriter on kokonaisvaltainen mainonnan ja markkinoinnin ammattilainen

Kokenut tekstisuunnittelija, kykenee kirjoittamisen lisäksi myös laajempaan kaupalliseen ajatteluun ja kampanjasuunnitteluun.

Jos copywriter on erikoistunut verkkoteksteihin, hänen pitäisi kyetä hyödyntämään työssään myös analytiikkatyökaluja ja parantamaan verkkosivujen konversiota kirjoittamalla tekstit niin, että ne saavat aikaan myös todellista toimintaa.

Älä ylläty, jos copywriter heittää tiskiin parhaat ideat, koskien verkkosivuston rakennetta ja navigaatiota. Juuri hänen työtään on järjestellä informaatio niihin paikkoihin, joista käyttäjät haluavat sitä etsiä.

Hänen ammattitaitoonsa kuuluu nähdä jo parilla vilkaisulla miksi sivustosi ei myy. Hänen kuuluu tietää ne konstit, joiden avulla yhä suurempi osa sivustosi vierailijoista voidaan muuttaa rahaksi. Sitä tarkoittaa copywriterin Midaksen kosketus.

Myös moni UX-designer on nimenomaan copywriter-taustainen henkilö (eikä esimerkiksi graafikko, kuten moni saattaisi äkkiseltään luulla). Nykyään myös puhutaan joskus erikseen UX-copywritereista ja SEO-copywritereista.

Itse olen tehnyt aivan kaikenlaista copya, aivan kaikenlaisiin tarkoituksiin, jo ties kuinka pitkään.Miten päädyin copywriteriksi?

"Sako" Samuli Koivulahti
Jo ennen kuin kirjoittamisesta tuli minulle ammatti, kirjoitin paljon runoja, proosaa, lauluja, novelleja, näytelmiä ja oikeastaan vähän kaikkea. Siirryttyäni työelämään, on kirjoittaminen kantanut minua sen alkumetreiltä asti.

Osaamiseni ei kuitenkaan rajoitu vain sanailuun. Ymmärrän myös liiketoiminnan päälle.

Sertifioituakin osaamista löytyy. Opiskelin opistotasolla luovaa kirjoittamista ja AV-viestintää ja olen suorittanut mm. Markkinointiviestinnän erikoisammattitutkinnon, jonka osaamisalana oli markkinointiviestinnän strateginen suunnittelu ja toteutus. Lisäksi olen olen valmistunut ammattikorkeakoulusta kulttuurituottajaksi.

Vastuullani on ollut monipuolisesti erilaisia mainontaan, markkinointiin tai brändin rakentamiseen liittyviä tehtäviä. Kokemusta on printtimainonnankin suunnittelusta ja toteutuksesta, joskin nyt digiaikana sisältömarkkinointi digitaalisissa kanavissa on ollut enemmän framilla.

Laulujen sanoittamisen kautta myös musiikki- ja äänituotanto tullut tutuksi. Muutamien indieartistien managerin ominaisuudessa olen joutunut opiskelemaan myös sitä, kuinka saada paljon näkyvyyttä pienellä rahalla.

Näitä vinkkejä jakelen auliisti myös asiakkailleni.Onnistuuko mainosjinglen kirjoittaminen?

Tottakai! Musiikkialan tausta tekee minusta myös erinomaisen mainoslaulujen sanoittajan. Markkinointiin liittyviä musiikkiproduktioita tehdään erittäin mieluusti. Tarvittaessa hankin säveltäjät, laulajat ja muusikot projektiin ja toimin tuottajana koko hankkeen ajan. Myös radiomainoksen teko on meille helppoa.

Kuinka paljon kirjoitan?

Tällä hetkellä kirjoitan keskimäärin 10 000 sanaa kuukaudessa. Se tarkoittaa että vuodessa sisältöä syntyy n. 120 000 sanaa, joka on suunnilleen kahden romaanin verran. Kokemusta siis on.

Teenkö copywritingia myös alihankintana?

Kyllä teen. Alihankinta-alennus on -20%. Osa asiakkaistani tekevät esimerkiksi kotisivuja omille asiakkailleen ja tilaavat minulta niihin sisällöt. Kirjoitan alihankintana myös paljon suoramarkkinointi- ja uutiskirjeitä, blogipostauksia ja lehdistötiedotteita.

Onnistuvatko säännölliset toimeksiannot freelance copywriterina?

Kyllä onnistuu. Monille asiakkailleni teen hommia kuin kuka tahansa freelance copywriter tai satunnaisesti käytössä oleva etätyöntekijä. Koska olen kuitenkin yrittäjä ja kuulun ennakonperintärekisteriin, maksupuoli ja vastuukysymykset ovat yksinkertaisempia kuin työsuhteessa.

Valtaosa asiakkaistani tekee kanssani jatkuvaa yhteistyötä. Jatkuvuus on molempien etu, sillä teen töitä tuntiveloituksella ja tavallisesti yhteistyö on sitä jouhevampaa, mitä pidempi yhteinen taival minulla ja asiakkaallani on.Asiakkaiden mielipiteitä? 

Katso tästä mitä mieltä Novellus Pilvipalveluiden myyntijohtaja Jesse Uitto, on ollut yhteistyöstämme.
Hinta?

Ketteryys ja kevyt kulurakenne kääntyvät hinnoittelussa asiakkaidemme eduksi. Lisäksi meillä tehdään jonkin verran hommia myös pro bono.

Tutustu hinnoitteluun✉️ Ota yhteyttä »Evoluutio Music logoMusic Production Alliance logoVPROAUDIO logoStudio Vini logo