💡 Orgaaninen Google-näkyvyys

Kotisivujen hakukoneoptimointi on helppoa, mutta vaatii paljon kärsivällisyyttä ja ymmärrystä analytiikasta ja sisällöntuotannosta.

Hakukoneoptimoinnin analytiikkaa (Kuvakaappaus Search Consolesta)
Meillä ensikosketus hakukoneoptimointiin tapahtui jo paljon ennen SAKON STUDION perustamista. Sako työskenteli vuosina 2002-2006 eräässä pienessä, mutta nopeasti kasvavassa ja kansainvälistyvässä teknologiayrityksessä. Yhtiö myi ja valmisti LED-näyttölaitteita Suomeen ja Eurooppaan. 

"Yksi monista tehtävistäni oli suunnitella yrityksen kotisivuille uusi ulkoasu ja kirjoittaa sivustolle tarvittavat sisällöt. Sivuston uudistamisen yhteydessä huomattiin, että kylvämällä tiettyjä sanoja tekstiin, sivusto löytyi helpommin Googlesta." (Sako)

Tuolloin hakukoneoptimointi oli siis oikeasti todella helppoa helppoa! Riitti kun harjoitti vähän keyword-stuffingia (eli avainsanojen ahtamista) ja haali jostain sivustolle pari ulkoa tulevaa linkkiä. 

Nykypäivänä hakukoneoptimointi vaatii paljon enemmän miettimistä ja huomattavasti hienostuneempia strategioita. 

Hakukoneoptimointi pähkinänkuoressa 

Kaiken keskiössä on:
 1. Nopeasti toimiva, koukuttava ja esteetön sivusto.
 2. Oikealla tavalla jäsennelty ja otsikoitu sisältö (kuvituksineen).
 3. Hakukoneoptimoinnin ammattilainen, joka ymärtää analytiikkaa, sillä ilman mittaamista sivuston optimointi on vähän sama kuin jos koittaisi osua johonkin silmät sidottuna.Mikä on muuttunut hakukoneoptimoinnissa?

Joskus SEO-hommien jurakaudella yritys saattoi saada oikeinkin mukavasti Google-näkyvyyttä vaikka millaisilla kökköteksteillä ja kuvilla. Nykyisin sisällöiltä vaaditaan hitokseen enemmän.  

Googlen tekoäly on nyt 2020-luvulla jo uskomattoman nerokas. 

Se esimerkiksi: 
 1. huomaa, jos sisältöä on tarkoituksella optimoitu 
 2. tajuaa, jos sisältö ei oikeasti kiinnosta ketään
 3. osaa tarjota eri ihmisille eri hakutuloksia sen mukaan mitä he oikeasti etsivät. 
Google osaa tarjota yli 30-vuotiaalle naiselle vauvantarvikkeita hakusanalla "vaunu", vaikka samalla hakusanalla juuri armeijassa oleva pojankloppi saa tulokseksi panssarivaunuja. 

Tärkein avainsana nykyaikaisessa hakukoneoptimoinnissa onkin siis merkityksellisyys.

Sisällön pitää olla hakijalle merkityksellistä. Muuten se ei menesty. Ei riitä, että sisältö houkuttaa. Sen pitää myös koukuttaa.Onko hakukoneoptimointi kuollut?

Kyllä ja ei. Googlen algoritmi on todella monimutkainen ja Googlen AI äärimmäisen älykäs. Se tarkoittaa, että jos hakukoneoptimoinnilla tarkoitetaan Googlen huijaamista, niin se on lyhyt tie. 

Ei siis kannata luulla, että Googlea pystyisi huijaamaan. Helppoa pikatietä Googlen ykköseksi ei ole. On luotava aidosti niin hyvää sisältöä, että Google haluaa sitä näyttää.Millaista on 2020-luvun hakukoneoptimointi?

2020-luvun hakukoneoptimointi on kokonaisuuksien optimointia, jossa huomioidaan koko asiakaspolku. Nykyaikainen hakukoneoptimointi ei ole sanojen spämmimistä, vaan edellyttää paljon syvällisempää ymmärrystä liiketoiminnasta ja asiakkaiden tarpeista.

Optimoijan on ymmärrettävä:
 • syvällisesti yrityksen liiketoimintaa
 • syyt miksi asiakkaita houkutellaan sivustolle
 • syyt miksi asiakkaat sinne haluaisivat tulla. 
Erityisesti kaksi viimeistä on usein niin pahasti ristiriidassa, että hakukoneoptimointi on jo kättelyssä tuomittu epäonnistumaan. Päämiehen jatkuvaa mainosoksennusta ei kukaan halua lukea, joten Google sijoittaa spämmin suosiolla hakutulosten hännille.Millaista on nykyaikainen hakukoneoptimointi?

Nykyaikainen hakukoneoptimointi ON:
 1. Tarpeiden tunnistamista
  => välineinä mm. kävijäseuranta, markkina-analyysit, myynnistä saatu tieto.
 2. Tarpeisiin vastaamista
  => keinoina mm. tuotteiden ja palveluiden tuotteistus asiakkaiden tarpeiden mukaiseksi, artikkeleiden kirjoittamien havaittuja tarpeita vastaamaan jne.
 3. Käyttäjäkokemuksen viilaamista
  => valikoiden järkevöittämistä, CTA-painikkeiden lisäämistä, sivuston nopeuttamista, kuvien lisäämistä.
Samalla kun sivustoa optimoidaan Googlen nykyvaatimusten mukaiseksi, muuttuvat sivut myös helpommiksi käyttää. Optimoinnin ansiosta on tyypillistä, että navigaatiosta tulee selkeämpi ja sisällöt alkavat palvella paremmin käyttäjää (mikäli ne eivät jo valmiiksi ole tikissä).

Lisäksi uutta sisältöä alkaa tippua sivustolle säännöllisin väliajoin.

Juuri jatkuva uuden sisällön luominen onkin tärkein osa nykyaikaista hakukoneoptimointia. (Älä siis osta ainakaan kk-maksullista hakukoneoptimointia, ilman että se sisältää säännöllistä sisällöntuotantoa!)Mitä hakukoneoptimointi ei ole?

Nykyaikainen hakukoneoptimointi EI OLE:
 1. muutaman saman optimointisanan viilaamista 
 2. näiden samoina pysyvien sanojen tunkemista sisältöön väkipakolla 
 3. kökkösisältöjen tuottamista
 4. turhia kooditarkastuksia kuukausittain 
 5. näkymättömien muutosten tekemistä sivustolla
Vain niillä optimointitoimilla, joilla on näkyvää vaikutusta on oikeasti väliä. Jos sivustolla ei näy minkäänlaisia näkyviä muutoksia, on hyvin todennäköistä, että mitään optimoinnin kannalta merkityksellistä ei ole tehtykään.

Monet hakukoneoptimointiin keskittyvät yritykset panostavat enemmän, jatkuvasti samoina pysyvien "tulosten" raportoimiseen, sen sijaan että tekisivät jotain hyödyllistä (kuten kokonaan uusia sisältöjä).Tekninen hakukoneoptimointi = kertaluontoinen ponnistus

Jotkut optimointitalot yrittävät verhoutua jargonin taakse ja antavat ymmärtää, että tekninen hakukoneoptimointi on jotain ylivertaisia koodaustaitoja edellyttävää toimintaa. Ikäänkuin sen eteen pitäisi tehdä jatkuvasti töitä.

Näin ei kuitenkaan ole.

Tekninen puoli on kunnossa jos:
 • sivusto on nopea 
 • sivusto on helppokäyttöinen 
 • sivusto toimii kaikilla laitteilla
 • sivuston tietoturva on kunnossa
Tekniikka on useimmilla verkkosivumaakareilla melkolailla samaa (tai ainakin tasavahvaa). Jos sivusto on ammattilaisen tekemä, niin tekninen hakukoneoptimointi on kunnossa jo julkaisuhetkellä.

Jos vanhoja sivuja joudutaan rönkkimään, on usein kivuttomampaa tehdä ne kokonaan uusiksi. Jos et tarvitse verkkokauppaa, sivusto voi maksaa jopa alle 1000 euroa. 

Koska teknologia kuitenkin kehittyy nopeasti, suosittelemme lämpimästi, että sivustolle tehdään määräajoin (esimerkiksi kerran vuodessa) hakukoneoptimoijan tekemä auditointi, jossa käydään tarkemmin läpi koko sivusto myös teknisten asioiden osalta. 

💻 Lue lisää edullisista kotisivuista »Sisällön hakukoneoptimointi = jatkuvaa sisällöntuotantoa

Jotta tulokset Googlessa voisivat kasvaa, on kasvatettava myös sivuston sisältöä. Paras tulos syntyy kun sivustolle tehdään uutta sisältöä viikottain, kuukausittain tai edes silloin tällöin.

Jokainen uusi sisältö mahdollistaa sivuston löytymisen jälleen uusilla hakulausekkeilla.

(Samaan hengenvetoon mainittakoon, että yksittäisten, samoina pysyvien termien optimointiin EI TARVITA jatkuvaa optimointia. Niitä voi ylläpitää vaikka pistotarkastuksilla kerran tai pari vuodessa, kunhan ne on ensin saatu nousemaan.)

Nykyisin on entistä tärkeämpää investoida loistavaan copyyn. Ennen riitti oikea sanasto, mutta nykyisin sisällön pitää myös kolahtaa lukijaan. Google nostaa kärkeen sivuja, jotka pitävät lukijat parhaiten otteessaan. Pitää siis tehdä sisältöä, joka puhuttelee asiakasta kuin hän olisi ainoa ihminen koko maailmassa.

Toki Googlenkin tulee tunnistaa sisältö haettua aihetta vastaavaksi, mutta pienikin vihje riittää nykyisin!

Google ymmärtää ja edellyttää yhä luovempia sisältöjä. Se arvostaa uniikkia lähestymiskulmaa, kauniita kuvia ja loistavaa copya. Käytännössä siis täysin samoja asioita kuin sivuston käyttäjät. Jos sisältö ei siis menesty, pitää vain kirjoittaa se paremmin.

✍ Lue lisää copywritingista ja sisällöntuotosta »Koko nettipresenssi kannattaa optimoida

Kotisivut tuskin ovat ainoa kontaktipisteesi asiakkaisiin. Miksi siis optimoisit pelkästään niitä? Yhtä tärkeää on, että yrityksen koko nettipresenssi herättää luottamusta.

Onko yrityksestäsi kirjoitettu lehtijuttuja? Jos ei ole, miksi ei ole? Jos on on, niin miten niitä on hyödynnetty yrityksesi näkyvyydessä? Entä yhteistyökumppanit? Pitävätkö he sinun lippuasi ylhäällä vai hyssyttelevätkö ja salaavatko yhteistyön?   

Tarpeeksi suuri, näkyvä ja uskottava digitaalinen jalanjälki edesauttaa myös sivuston (ja sen ydinsisältöjen) löydettävyyttä. Uskottava toimija rankkaa paremmin.

Muista:
 • Aktiiviset someprofiilit kertovat Googlelle ja asiakkaille, että yritys on aktiivinen toimija.
 • Maininnat digilehtien palstoilla luovat uskottavuutta, niin Googlen kuin asiakkaankin silmissä.
 • Positiiviset arvostelut ja keskustelut nettipalstoilla vakuuttavat epäilijät ja Googlen.
 • Yhteistyökumppanit, jotka liputtavat puolestasi, nostavat sinua esiin.
Harva ostaa mitään Googlaamatta ensin myyjän tai yrityksen nimeä. Siksi on todella tärkeää huolehtia omasta digitaalisesta jalanjäljestään ja kaikista niistä nettipresensseistä, jotka toimivat kosketuspintana asiakkaisiin. 

Kun nettipresenssi on hyvin hoidettu, se on myös vähemmän altis loanheitolle ja negatiiviselle SEO:lle. Maineenhallinnan työkaluna hyvin hoidettu digitaalinen jalanjälki on painonsa arvoinen platinaa.Mikä optimoinnissa on tärkeintä?

Tärkeintä on miellyttää kävijöitä. Kävijän kannalta on herttaisen yhden tekevää, onko sivusto toteutettu Joomlalla, WordPressillä, Wixillä vai millä. Kävijää kiinnostaa vain sisältö. Hän haluaa tietää mitä sivustolla lukee ja millaisia kuvia sieltä löytyy.

Sivuston tekniikka ei kuitenkaan saa estää sisälllöstä nauttimista. Siksi sivusto ei saa olla liian hidas, kankea tai ruma. (Valmispohjalla tehty ammattimainen ja responsiivinen toteutus on yleensä kustannustehokkain sijoitus.)

Sisällöt kannattaa aina teettää ammattilaisella tai vähintäänkin tarkastuttaa sellaisella, sillä vaikka sivusto läväytettäisiin kaikkien suomalaisten silmien eteen tunniksi, se ei myy mitään, jos sisältö ei puhuttele yhtäkään.Kokemukseni hakukoneoptimoinnista?

Olen opiskellut Googlen sielunelämää jo yli 17-vuotta, joten uskallan väittää, että tiedän siitä jo jotakin. Tämä on myös nopea ala. Siksi kehitän osaamistani jatkuvasti ja vien pyrin testaamaan kokoajan myös kokonaan uusia optimointimenetelmiä.

Olen kartuttanut osaamistani useiden eri työnantajien ja toimeksiantajien palveluksessa. Kaikkein eniten olen kuitenkin oppinut aiheesta päivätöiden ulkopuolisissa projekteissa.

Päivätöissä:
 • FLS FINLAND Oy (2002-2006)
 • Kalmariunion Oy (2010-2012)
 • Netello Systems Oy (2017-2019)

Yrittäjänä:Asiakkaiden mielipiteitä? 

Useimmat asiakasyhteistyömme ovat jatkuneet vuosia. Eniten olemme tehneet nimoenomaisesti sisältöjen optimointia asiakaspalvelun asiantuntijayrityksille ja softatoimittajille. Myös luovan talouden organisaatiot, kiinteistöalan yritykset ja lääkäriala on tuttua markkinakenttää. 

Oheisen painikkeen takaa löydät videotervehdyksen mm. Novellus pilvipalveluiden Jesse Uitolta. Hän ja Novellus ovat olleet tyytyväisiä SAKON STUDION asiakkaita jo vuodesta 2019. 
Hinta?

Ketteryys ja kevyt kulurakenne kääntyvät hinnoittelussa asiakkaidemme eduksi. Lisäksi meillä tehdään jonkin verran hommia myös pro bono.

Tutustu hinnoitteluun✉️ Ota yhteyttä »

Kumppanit