✍ Sanoittaja antaa biisille merkityksen

Sanoitusvaiheessa biisi saa olemassaololleen tarkoituksen. Sävellys ilman sanoitusta on kuin koti ilman asukkaita. 


Sanoittaja Sako (Samuli Koivulahti)
Sanoittajan työkaluja ovat tarinat, metaforat, interteksuaaliset viittaukset, riimit, alkusoinnut, erilaiset poljennot ja monet muut kielelliset ja dramaturgiset jipot.

Kaiken ytimessä on kuitenkin sanomisen tarve, kirjoittamisen palo ja yleensä jokin tunnetila.

Sanoituksen tekeminen on parhaimmillaan myös opettavainen matka omaan itseen ja cowriting-projekteissa myös artistin ja/tai säveltäjän mielenmaisemaan.

Hinnoittelu?✉️ Ota yhteyttä »Meiltä löytyy sopiva sanoittaja sinunkin projektiisi 

Kun löydät laulujesi taakse juuri oikean sanoittajan (tai kirjoittajatiimin), et halua luopua siitä enää koskaan. Liian moni yrittää väkisin vääntää sanoituksia yksin, vaikka juuri niiden oikeiden sanojen löytäminen olisi kuinka vaikeaa ja hidasta. 

Vaikeusaste kasvaa vielä lisää, kun sanat pitäisi oikeasti saada toimimaan musiikin kanssa laulettuna.
Sanoittajien ammattikunta onkin vähälukuinen joukko kummajaisia, joilla on lähestulkoon yliluonnollinen kyky lukea ja ymmärtää artistin ajatuksia. 

Hyväkin sävellys menee hukkaan, jos sanoitus saa kappaleen vaikuttamaan kömpelöltä. Samoin käy, jos artisti ei olleenkaan pysty seisomaan tekstin takana. 

(Teemme siis sanoituksia artistiasiakkaidemme biiseihin. Emme siis ajattele, että kaikkien ajatusten pitäisi olla meidän omiamme.) 

SAKON STUDION kirjoittajatiimistä löytyy tekstintekijöitä moniin eri tyylilajeihin. Ensisijaisesti kirjoitamme laululyriikkaa suomeksi, mutta englanninkielisiinkin teksteiin löytyy osaaja. Mikäli tarvitset biisiisi ammattilaisen tekemän sanoituksen, voit aina luottaa meidän osaamiseemme.Sanoittaja voi aloittaa tyhjältä pöydältä tai kirjoittaa sinun rivisi loppuun

Eri sanoittajilla on eri tyyppisiä vahvuuksia. Toiset syttyvät paremmin kirjoittamiseen livenä cowrite-sessioissa ja toiset puurtavat mieluummin omassa luolassaan. Osa tykkää siitä, että pohjalla on vaikka jo jotain puolivalmista tekstiä ja toiset pitävät sitä rajoitteena. 

Meillä SAKON STUDIOLLA kaikki työtavat sallitaan.

Kolme tavallisinta tapaa:
  1. Valmiiseen melodiaan: Lähetä sävellyksesi meille ➟ sanoittaja tekee siihen sanat. 
  2. Ilman melodiaa: Kerro millaisia tekstejä haluat ➟ sanoittaja lähettää sinulle sävellettävää. 
  3. Livenä cowriting-sessiossa: Varaa aika ja tule käymään ➟ tehdään lyriikkaa ja sävellystä rinta rinnan.
Lähetä aina tekstituotannon tueksi niin paljon materiaalia ja ajatuksia biisin ympäriltä kuin mahdollista. Jos tilaaja haluaa itsekin kehittyä kirjoittajana ja/tai oma visio on vahva, tekstiä voidaan työstää myös yhdessä hänen kanssaan. 

Jos teemme lyriikoita valmiiseen melodiaan, tehtävämme on konkretisoida ja tehdä näkyväksi niitä tunnetiloja, jotka sävellyksessä ovat jo sisäänrakennettuina. Se vaatii ihan omanlaistaan herkkyyttä ja taitoa kuulla myös instrumenttien läpi.

Kun teemme ns. blanko-tekstejä sävellettäväksi tarvitsemme selkeän briiffin siitä mitä haetaan. Jos haluat mittatarkkaa iskelmälyriikkaa, kerro selkeästi myös se.

Kun co-writtaamme biisejä yhdessä artistin ja/tai laulaja-lauluntekijän kanssa, voidaan biisiä lähteä työstämään myös esimerkiksi artistin oman blanko-tekstin tai vaikka päiväkirjamerkintöjen pohjalta. Usein klinikoidaan myös pelkkää sanoitusta.

✉️ Tilaa sanoitus tai varaa cowrite-aika »Millaista musiikkia sanoitamme?

Täällä diversiteetti kukoistaa ja osaajia löytyy eri tyylilajeista. Tällä hetkellä eniten on tehty suomenkielistä poppia, folkkia, räppiä ja punkkia. Hieman yliedustettuna ovat olleet trubaduurit ja laulaja-lauluntekijät, mutta liukkaat pop-tuotannot ja räppi ovat olleet kovassa nousussa viimeaikoina.

Jos olet vihkytynyt johonkin tiettyyn genreen, niin tässä muutamia lyriikoita tyylilajeittain luokiteltuna: #POP  #Iskelmä  #EDM  #Punk

Inspiroidumme siis orgaanisista soundeista ja aitoudesta, mutta myös tarttuvista biiteistä ja oivaltavista koukuista, jotka jäävät päähän soimaan. Välillä teemme mittatilausbiisejä myös yritysten ja yksityishenkilöiden käyttöön. Kaikesta siis on kokemusta.

💿 Julkaisuja biisejä »


Sanoittaja Samuli Koivulahti ja Säveltäjä Ville Nisunen


BÄNDI: Mitä jos teillä olisi ammattisanoittaja ulkojäsenenä?

Usein bändistä puuttuu lyriikoiden tekemiseen vihkiytynyt sanoittaja, joka rakastaa lyriikoita. Tyypillisesti homma on langetettu esimerkiksi laulajalle koska: "Sehän sen tietää, mikä sen suuhun sopii". Tämä ei kuitenkaan takaa hyvää lopputulosta. Lyriikoissa pitää huomioida muutakin kuin se, miten vokaalit asettuvat suuhun.

Huonot lyriikat ovat ehkä yleisin tulppa bändin menestyksen tiellä. Se on myös ehdottomasti asia, jota ei kannata lähteä ratkaisemaan pelkästään sisäisesti, ellei kenelläkään bändissä ole todellista paloa ja osaamista sanoitusten tekemiseen. Parempi laatu saavutetaan, kun bändin ulkojäseneksi hankitaan kokenut ja bändin meininkiin sopiva sanoittaja. 

(PS: Mikäli paloa löytyy, mutta osaamisessa on vielä kehitettävää, voi bändin sanoittaja hyötyä manageroivasta kustannussopimuksesta.)

🎹 Tutustu tekijärosteriimme »

ARTISTI: Tarvitsetko biisejä levylle tai keikkaohjelmistoon?

Jos olet esiintyjä, mutta et itse tee lauluja, voit silti ottaa yhteyttä ja tilata meiltä biisituotantopaketin, jossa biisi räätälöidään tulevalle julkaisullesi mittojen mukaan. Keräämme taaksesi parhaan mahdollisen lauluntekijätiimin ja autamme sinut koko biisituotantoprosessin läpi.

💿 Katso biisituotantopaketit »Mitä sanoitus maksaa? Millä sanoittaja elää?

Tavallisesti veloitamme sanoitustyöstä viitteellisen 3h työn. Lisäksi teos tuottaa sanoittajalle ja meille kyseisen tekstittäjän kustantajana mahdollisesti myös teostotuloa.

Veloituksettomiakin projekteja on. Näissä tapauksissa biisillä tulee olla jo lähtökohtaisesti poikkeuksellisen hyvät edellytykset tuottaa teostotuloa tekijälle. Tällöin jätämme laskun lähettämättä, JOS tilaaja sitoutuu myös käyttämään lopputuotteena syntyvää biisiä. Jos lupaus ei pidä, laitamme laskun perään.

Tuntimäärä on nimellinen koska tilaajan on voitava seistä biisin takana. Kappaletta myös hiotaan niin kauan että se toimii. Tämä ei vaikuta hintaan. Biisistä tehdään sen valmistuttua myös asianmukaiset ilmoitukset Teostoon. Teosto-osuudet jaetaan tekijöiden kesken tasan. 

Sanoitustyö veloituksetta edellyttää että:
  1. Artisti / bändi tekee paljon keikkaa, joista on tulossa teostotuloja.
  2. Artistilla / bändillä on takanaan jokin yhtiö tai julkaisusopimus ja kappale on menossa levylle.
  3. Artisti / bändi on todella lahjakas ja motivoitunut ja halukas solmimaan kanssani managerointisopimuksen.
Jos yllä olevista kriteereistä mikään ei täyty, veloitetaan työstä kulloinkin voimassa olevan hinnaston mukainen korvaus. Managerointisopimuksen piirissä oleville esiintyjille lyriikoita tehdään yleensä aina veloituksetta.

🎯 Musiikin managerointi »Kuinka sanoittajan tekijänoikeustulo muodostuu?

Sanoittaja saa tekijänoikeustuloa biisin esityskerroista. Toinen tapa rahoittaa toimintaa ovat tilauspalkkiot.

Tulonlähteet:
  1. Tekijänoikeuksista syntyvä tulovirta kustakin biisistä on Suomen markkinoilla hyvin pieni. Kun kappaleita on useiden eri artistien ohjelmistossa, niistä muodostuu kuitenkin jo jotakin.
  2. Tilauspalkkio tulee kyseeseen silloin kun biisistä ei ole odotettavissa tekijänoikeustuloa. Tähän kategoriaan kuuluvat ei-keikkailevat artistit, yksityishenkilöt, yritysten mittatilausbiisit sekä teatteri- ja mainosmusiikki).
Kun siis uusia kappaleita syntyy, niistä tehdään Teosto-ilmoitus ja kappaleesta saatavat tekijänosuudet jaetaan puoliksi säveltäjän ja sanoittajan kesken. (Mikäli tekijöitä on enemmän, sovitaan osuudet erikseen. Tavallisesti kaikkien kanssa tasan.)

Kun biisi saa soittoa livekeikoilla, radiossa ja netissä se tuottaa kullekin lauluntekijälle rahaa osuuksiensa mukaisessa suhteessa.

Rahan lähteenä ovat mm. Teoston mekaanisen ja/tai elävän musiikin lisenssimaksut, joten Teostojen osalta varsinainen maksaja on ravintoloitsija, radio, Spotify, YouTube tms. 

Sanoituksen tilaajan, joka julkaisee itse musiikkiaan suoratoistopalveluissa ja omistaa ns. masteroikeudet äänitteeseen, on hyvä tiedostaa, että masterin omistajalle maksettavat suoratoistokorvaukset ovat n. 10 x suuremmat kuin biisistä saatavan Teosto-tulon osuus. Lisäksi tuo osuus jaetaan vielä kaikkien muidenkin biisintekijöiden kesken. 

Ei siis pidä loukkaantua, jos 100 000 striimiäkään ei vielä oikein motivoi sanoittajaa ilmaiseen työskentelyyn. Me ajattelemmekin asiaa niin, että reilu tilaaja haluaa maksaa työstä aina.Referenssejä?

Säveltäjäyhteistyökumppaneita matkan varrella on karttunut parisenkymmentä ja sanoittamiamme lauluja ovat esittäneet levyillään ja keikoillaan kymmenkunta eri tulkitsijaa.

Lisätietoa:

Yhteistyökumppaneiltamme toivon tekemisen paloa ja halua pitkäjänteiseen yhteistyöhön.Haluatko sanoittajaksi / housewriteriksi meille?

Etsimme uusia kykyjä biisintekijärosteriimme. Ota yhteyttä meihin, jos olet taitava säveltäjä, sanoittaja tai tuottaja.
Hinta?

Ketteryys ja kevyt kulurakenne kääntyvät hinnoittelussa asiakkaidemme eduksi. Lisäksi teemme jonkin verran hommia myös pro bono.

Tutustu hinnoitteluun✉️ Ota yhteyttä »

Kumppanit