🎨 Logosuunnittelu

Logon suunnitteleminen alkaa kaivautumalla liiketoiminnan ytimeen. Piirrän ja vektoroin tarvittaessa myös asiakkaan omat ideat. 


Logosuunnittelu: Neljä logoesimerkkiä
Mikään muu yksittäinen asia ei vaikuta brändimielikuvaan yhtä voimallisesti kuin hyvin suunniteltu logo.

Logo on kuin yrityksen kasvot. Se välittää ensimmäisen tunteen siitä, millaisen brändin kanssa ollaan tekemisissä.

Haluatko siis olla:
 1. ystävällinen ja helposti lähestyttävä? 
 2. arvovaltainen ja vakuuttava?
 3. nuorekas ja dynaaminen?
 4. jotain muuta?
Yrityksen logon ympärille rakentuu tavallisesti myös koko muu graafinen ilme.


Katso hinta✉️ Ota yhteyttä » Millainen on hyvä logo?

Hyvä logo on uniikki. Sitä ei ole arvottu ilmaisella logogeneraattorilla, eikä se myöskään ole sattumalta valittu kiva fontti, johon on otettu joku outo väri.

Hyvässä logossa jokainen elementti on harkittu ja kuvastaa jollakin tavalla brändiä tai sen toimintaa.

Logo on kaiken visuaalisen brändityön perusta. Se määrittelee ensivaikutelman, joka syntyy ihmiselle, joka ei vielä tiedä brändistäsi mitään. Hyvä logo kertoo yhdellä vilkaisulla mistä on kyse.

Logon tekninen toteutus

Ammattilainen piirtää logon tavanomaisimmin vektorigrafiikkaohjelmalla, koska vektorimuotoista logoa voidaan venyttää rajattomasti kuvan laadun kärsimättä.

Itse käytän tällä hetkellä suunnittelussa Adoben tuoteperheen ohjelmistoja, kuten Adobe Illustratoria tai InDesignia. Ensimmäiset logoni piirsin jo vuonna 2002, jolloin työkaluna oli vielä Corel Draw.

Nykyisin myös vektorimuotoista logoa pystytään haluttaessa tehostamaan erilaisilla efekteillä, kuten varjoilla ja kiilloilla, joskin useimmissa tapauksissa yksinkertainen on kaunista.

Logon värisävyjen ja muotojen valinnassa pyritään huomioimaan myös eri käyttöympäristöt. Mikäli kyse on vaikkapa nettipalvelusta, ovat vaatimukset logolle hieman erilaiset kuin vaikkapa shamppoomerkillä, jonka logon tulee toimia ennen kaikkea etikettipainatuksissa.

Teen myös paljon asiakkaideni itsensä suunnittelemien logojen vektorointeja, päivityksiä ja värimäärittelyitä. Aina ei ole järkeä keksiä pyörää (tai logoa) uudestaan.

Logon suunnittelun perusteet

Logon suunnittelun tulisi lähteä aina yrityksen liiketoiminnallisista tavoitteista. Mitä mielikuvia yritys haluaa itsestään herättää? Keitä yritys haluaa puhutella? Jos logoa ollaan suunnittelemassa vaikkapa bändille, niin silloinkin näistä kysymyksistä on hyvä aloittaa.

Logon tulisi tehdä brändistä helpommin muistettava ja välittää juuri niitä mielikuvia, joita brändi haluaa itseensä yhdistettävän.

Toimialan esille tuominen logossa, on useimmiten hyvä idea. Jos se ei laaja-alaisuuden tai muun syyn vuoksi ole mahdollista, tulisi logon silti olla uniikki ja tunnistettava. Logon tulisi kertoa kuka tai mikä brändi on miehiään.

Kun puikoissa on graafisen suunnittelun ammattilainen, on yrityksen logon suunnittelu sitä helpompaa, mitä tarkemmat reunaehdot työlle annetaan.

Tarina logon takana on myös tärkeä. Jos minulla on mahdollisuus kuulla brändin koko tarina sen synnystä tähän nimenomaiseen hetkeen, saan usein vangittua siitä jotakin lopputulokseen.

Logon tarkistuslista

Jos sinulla on valmis logo tai idea sellaisesta, testaa läpäiseekö se tämän 10 kohdan tarkistuslistan. Mikäli vastaus jokaiseen kysymykseen on kyllä, pidä ideastasi kiinni.

Jos vastaus useimpiin kohtiin on ei, niin ota uusi suunnittelukierros tai laita viestiä minulle.

Logon tarkistuslista:
 1. Kertooko logo jo yhdellä vilkaisulla mitä myyt?
 2. Välittääkö logo välittömästi myös jonkin tunteen?
 3. Saako logon tekstiosasta helposti selvää?
 4. Onko logo helppo muistaa, mutta silti tarpeeksi uniikki?
 5. Erotuuko logo myös erityisen tummasta tai vaaleasta taustasta?
 6. Saako logosta selvää myös äärimmäisen pienessä koossa?
 7. Näyttääkö logo hyvältä myös neliön mallisessa tai pyöreässä ikkunassa? (Someprofiilit)
 8. Onhan logossa myös kuvaelementti ja toimivatko kuva ja tekstiosa myös erikseen?
 9. Onko logoon valituille värisävyille ja fontille muita peruseita kuin se että ne näyttävät kivalta?
 10. Onko logotiedosto jo vektorimuodossa tai suuressa koossa läpinäkyvällä taustalla? 


Logosuunnittelija Sako Samuli Koivulahti


LOGOSUUNNITTELUN 4 PALVELUPAKETTIA

Suunnittelen mielelläni logoja alusta asti, mutta aina ei tarvitse. Jos osa työstä on jo tehty hyvin tai jos tarve oikeasti on vain uudistukselle tai puhtaaksi piirtämiselle, niin teen toki pelkkää viimeistelyäkin.

1. Logon suunnittelu alusta asti

Logoprojekti alkaa aina sinuun ja liiketoimintaasi tutustumisella. Paras tulos saavutetaan kun ymmärrän brändisi tarinan ja pääsen jyvälle siitä mitä kaikkia sisäisiä ja ulkoisia asioita brändisi edustaa.

Kun tämä on selvää, voimme ryhtyä määrittelemään, millaisena brändisi haluaa asiakkaiden silmissä näyttäytyä tulevaisuudessa. Logon hinta muodostuu ajasta, joka kuluu:

 • biiffiin ja käymiimme keskusteluihin 
 • toimialatiedon kartuttamiseen ja positointiin
 • logon varsinaiseen suunnitteluun ja piirtämiseen 
 • mahdollisiin korjauskierroksiin 
 • viimeistelyyn.


2. Logon uudistus

Aina logoa ei tarvitse tehdä kokonaan uusiksi. Jos kyse on esimerkiksi vanhasta brändistä ja vanha logo on ollut pitkään käytössä, voi olla parempi uudistaa se vain osittain.

Hyvä idea voi olla esimerkiksi säilyttää logon värimaailma ja muotokieli osittain tai kokonaan, mutta samalla lisätä tai poistaa logosta jotakin oleellista.

Usein alkuperäisessä logossa on hyvä perusidea, mutta tarkempi värimäärittely ja vanhan typografian uudistaminen olisi paikallaan. Joskus logon virkaa hoitaa jokin hauska fontti, joka sellaisenaan ei ole kovinkaan uniikki. Silloin logo suorastaan huutaa seurakseen kuvaelementtiä.

Logon uudistus on yleensä edullisempaa kuin logon suunnitteleminen kokonaan alusta. Usein kuitenkin päädytään luomaan vanhan tilalle lähes kokonaan uusi logo, jossa vanhaa edustavat vain ne asiat, jotka siinä toimivat varauksetta.

Kerro minulle mikä vanhassa on mielestäsi säilyttämisen arvoista ja mikä ei. Jos haluat antaa minulle vapaat kädet, kerro myös siitä.


3. Logon puhtaaksi piirtäminen

Onko sinulla oma logoidea, jonka olet jo piirtänyt paperille ja kaipaisit siitä vain käyttökelpoista versiota? Budjetti alle 200 euroa ja nopeasti valmista? No tottakai onnistuu!

Lähetä piirroksesi minulle, niin piirrän sen uusiksi ja toimitan sen sinulle muodossa, jossa se skaalautuu kaikkiin tarvittaviin kokoihin.

4. Logon vektorointi 

Onko sinulla jo logo, mutta se on sellaisessa muodossa, ettei sillä oikein tee mitään? Lähetä siitä mikä tahansa jäljellä oleva versio minulle vektoroitavaksi.

Teen logostasi vektoroidun version, jolloin logon muoto ei enää ole sidottu mihinkään kokoon. Vektoroitu logo voidaan tarpeen mukaan venyttää vaikkapa bussin kokoiseksi, ilman että sen laatu kärsii mitenkään.

Samalla voin tietenkin luoda logosta hyvälaatuisen jpg, png, pdf tai muun tiedoston tarpeesi mukaan.Hinta?

Ketteryys ja kevyt kulurakenne kääntyvät hinnoittelussa asiakkaidemme eduksi. Lisäksi teemme jonkin verran hommia myös pro bono.

Tutustu hinnoitteluun✉️ Ota yhteyttä »