🎤 Vokaaliraitojen jälkikäsittely (laulun ja räppien jälkituotanto)

Onnistuneiden lauluäänitysten jälkeen, on aika syventyä salatieteeseen, nimeltä "laulun jälkituotanto". 

 Äänitteen jälkikäsittely
Taika tapahtuu jälkituotannossa! Tämä pätee myös vokaaleihin. Laulun jälkituotannossa vokaaliraidoista kaivetaan esiin kaikki ne viimeisetkin nyanssit, joita halutaan korostaa. Samalla korjataan virheet ja vireet (jos sille on tarvetta).

Lauluraitojen jälkikäsittelyn avulla voidaan tehdä biisille vielä melko uskomattomia asioita. Huononkin laulajan saa kuulostamaan kohtalaiselta. Loistava laulaja taas... no se kuulostaa legendalta! :DMitä laulun jälkituotantoon kuuluu?

Laulun jälkituotantoon voi kuulua monenlaisia asioita. Se mitä kannattaa tehdä, riippuu paljon tyylilajista ja asiakkaan omista toiveistakin.

Vokaaliraitaa voidaan muokata musiikkityyliin sopivaksi, sitä voidaan efektoida, tunettaa ja siihen voidaan tehdä esim. vireenkorjausta. Myös suhisevia ässiä voidaan pehmentää, epämiellyttäviä taajuuksia poistaa jne.

Taimiongelmiakin pystytään korjailemaan. Näitä viilaillaan paljon esimerkiksi räppituotannoissa.

Vokaaliraitojen pohjalta pystytään luomaan myös vocal chopseja, ääntä voidaan luupata ja sitä voidaan leikata, liimata ja kopioida. Vain taivas on rajana, kunhan raakaraita on hyvää.Hyvin tuotettu lauluraita EI välttämättä kuulosta ylituotetulta

Joskus laulajat ovat huolissaan soundinsa autenttisuudesta. Joissain tyylilajeissa on hyvin tärkeää, että lauluraita kuulostaa orgaaniselta, vaikka sitä olisi käsitelty rajustikin.

Nämä ovat estetiikkakysymyksiä, jotka otetaan aina huomioon.

Kun teemme lauluraitojen jälkituotantoa, emme tunge niitä sokeasti saman mankelin läpi. Lauluraitojen käsittelyssä otetaan aina huomioon artistin (tai hänen tuottajansa) esittämät toiveet ja raitoja käsitellään kunkin tyylilajin esteettisten ihanteiden mukaisesti.

Jos biisi sitä vaatii, väännämme kyllä tarvittaessa nuotin vaikka epävireeseenkin. Jos taas lopputulosta palvelee astetta överimpi jenkkitune, niin YES WE CAN!Kuka vastaa vokaaliraitojen jälkituotannosta? 

Yksi käyttämistämme vokaaliraitojen jälkituottajista on Heikki Vihersalo. Hän on tarkka ja pedantti jälkituotannon ammattilainen, joka rakastaa pienten nyanssien hieromista. Hän pitchaa, taimaa, kompuroi, efektoi ja kaijuttaa raidat niin, että viimeisetkin mehut saadaan hyvin äänitetyistä vokaaliraidoista esiin.
Laulun jälkituotanto, Heikki Vihersalo ja Sako, kuvaaja Ville Nisunen


Biisin miksaus ja masterointi samaan syssyyn?

Laulutuotannon jatkoksi voi olla kätevä ottaa myös miksaus ja masterointi meiltä. Silloin upotamme laulusi saumattomasti osaksi äänitettä ja saat käteesi julkaisuvalmiin master-tiedoston. 

💿 Miksaus ja masterointi »Hinta?

Ketteryys ja kevyt kulurakenne kääntyvät hinnoittelussa asiakkaidemme eduksi. Lisäksi meillä tehdään jonkin verran hommia myös pro bono.

Tutustu hinnoitteluun✉️ Ota yhteyttä »

Kumppanit