🎤 Laulun ja räppien äänitys

Vokaaliraidan merkitys on kriittinen. Valtaosa yleisöstä kuuntelee tarkimmin juuri lauluraitaa. 

Laulun äänitys setup
Laulun ja puheen äänitys on se mihin olemme erikoistuneet. Äänitystilamme on optimoitu nimenomaisesti juuri tähän tarkoitukseen.

Hyvää voi saada kotikonsteillakin, mutta harvalla on kotonaan:
  • riittävää akustointia 
  • riittävää laitteistoa 
  • riittävää äänitysosaamista 
  • riittävää kykyä itsearviointiin 
  • oikeaa tunnelmaa.

Siksi kannattaa tulla meille. Laulun äänitys kunnollisissa studio-olosuhteissa, ammattilaisen ohjauksessa auttaa saamaan itsestään irti 110% ja takaa kaupallisen tason äänenlaadun. Studiolla herää usein myös hyviä ideoita harmonioihin, ad-libeihin ja tuplauksiin. Kaksi päätä on parempi kuin yksi.

Samalla tulee luontevasti muutakin laadunvalvontaa. Äänittäjä pystyy session aikana arvioimaan esimerkiksi fraseerausta ja painotuksia. Lisäksi hän voi tarvittaessa valvoa, että jokainen sana tulee tallenteelle oikein.

Uskallamme väittää, että laulun äänitys oikeassa laulustudiossa tuo aina merkittävän parannuksen tuotannon laatuun.
Jälkikäsittelijäkin kiittää, kun lähtösoundi on laadukasta 

Myös tuotantoprosessin seuraavassa vaiheessa säästyy aikaa kun raakaraita on laadukasta ja äänitetty hyvin. Raitoja on huomattavasti miellyttävämpi työstää, kun lähtösoundi on kunnossa. Se kuuluu myös lopputuloksessa.

🔴 Huonosti äänitetty vokaaliraita on kuin rakeinen kuva => Se pitää tehdä kokonaan uusiksi, jotta siitä saa hyvän. (Yleensä äänittäminen toiseen kertaan on nopeampaa kuin työpöydällä jumppaaminen.)

🟢 Optimiolosuhteissa äänitetty lauluraita kuulostaa jo lähtökohtaisesti hyvältä. Kun siihen sitten vielä tehdään vähän jälkikäsittelyä, niin lopputulos nousee aivan uudelle tasolle. (Tyylilajista riippuu miten laulauraitaa käsitellään, eli tuodaanko sävyjä pintaan, pitchataanko, vai miten menetellään.)

Tästä syystä esimerkiksi meillä, äänen jälkikäsittely tulee asiakkaalle myös edullisemmaksi kun käsiteltävät raidat on äänitetty täällä. Kun äänitys on hoidettu meillä, voimme keskittyä suoraan lisäarvon tuottamiseen, eikä aikaa pala raitojen pelastamiseen. Työmäärä on silloin melko vakio ja vältytään laatuongelmilta.
Intiimi ja laulajaystävällinen pikkustudio 

Studiotilamme on pieni ja intiimi. Äänityspisteestä on pyritty eliminoimaan kaikki ylimääräiset äänet ja kaiut, kuitenkaan tekemästä tilasta ns. "kuollutta". Set-up on silti niin yksinkertainen kuin mahdollista.

Tänne on rentoa tulla. Tämä ei ole mikään avarusstudio, jossa jokaista askelta joutuu pelkäämään. Tämä on empaattinen paikka, jossa laulajan on helppo ilmaista itseään.

Äänittäjä on kirjaimellisesti aina aivan käden ulottuvilla. Vieressä tukena ja turvana. Ei kylmän lasi-ikkunan takana, vaan livenä samassa tilassa akustiikkaverhon toisella puolella. Lämpöä tilaan tuovat puuverhoilut ja miellyttävä valaistus.Mitä yksi 3h äänityssessio sisältää? 

Meillä mahdollisten lauluraitojen lukumäärää ei ole mitenkään rajattu. Vakiomittaisessa n. 3h sessiossa ehditään yleensä äänittämään mukavasti tarvittavat liidit, harmoniat, tuplaukset ja ad-libit yhteen kappaleeseen. 

Todellisuudessa varaamme aina äänitykselle koko päivän, joten jos aikaa jostain syystä menee hieman kauemmin, ei siitä laskuteta erikseen. 

Äänityssession aikana emme käytä aikaa raitojen editointiin. Sen sijaan keskitymme yksinomaisesti äänen talteenottoon kaikkine ideoineen ja kokeiluineen. 

Lopputuloksena on laadukasta, käsittelemätöntä ja signaaliketjultaan mahdollisimman värittymätöntä raakaraitaa, joka voidaan sitten lähettää joko artistin oman tuottajan käsiteltäväksi tai vaihtoehtoisesti meidän oman vokaalieditoijamme pitchattavaksi ja jälkityöstettäväksi. Alla aiheesta lisää.Laadukasta raakaraitaa akustoidussa tilassa

Nykypäivänä suurin osa soundista luodaan vasta jälkituotantovaiheessa. Jos sinulla on tuottaja, hän luultavimmin haluaa työpöydälleen mahdollisimman laadukasta raakaraitaa työstettäväkseen. 

Tämä tarkoittaa, että äänitysvaiheessa biisiin ei lisätä kaikua tai ylimääräisiä efektointeja, vaan nämä lisätään kappaleeseen vasta jälkituotantovaiheessa. 

Tässä äänitystavassa on muutama selkeä etu:
  1. Laulusuoritus paranee. Kun biisit äänitetään ns. kuivana sisään on laulajan helpompi laulaa tarkemmin. Tämä johtuu siitä, että kuulokuva vastaa todellisuutta, eikä ala vahingossa nojaamaan kaikuun, autotuneen tai muuhun efektiin.
  2. Rahaa säästyy. Jos tuottaja kuitenkin editoi raidat, ei studiolla ole tarkoituksenmukaista käyttää aikaa sopivan äänityssoundin etsimiseen, editteihin ja efektointeihin.  
  3. Jatkotyöstö on helppoa. Kun lauluraidat äänitetään tällä tavalla puhtaasti akustoidussa ja kaiuttomassa tilassa, on lauluraitojen jälkikäsittely tuottajalle helppoa ja nopeaa. 
Raidat toimitetaan tuottajalle laulujen jälkituotantoa varten yleensä jo saman päivän aikana.

Mikäli omaa omaa tuottajaa ei lauluraitojen jälkikäsittelyyn ole, hoituu homma meiltäkin, jolloin lähetämme raidat vokaalieditoijallemme jatkotyöstettäväksi ja pitchattavaksi. 


HUOM! 
Tarvitsetko sittenkin lauluraidat valmiiksi editoituna, pitchattuna ja taimattuna?
Se on parin tunnin lisähomma. Laitetaan vokaalieditoija töihin.

Vokaaliraitojen jälkikäsittely
Lauluraitojen ja äänen jälkikäsittely

Kaikilla asiakkaillamme ei ole omaa tuottajaa, joten lainaamme mielihyvin omaamme tarvittaessa. Tarvitsetko vocal edittiä, pitchausta tai kaikua? Tai ehkä koko biisisi tarvitsisi laadukkaan miksauksen ja masteroinnin? ONNISTUU KYLLÄ!


 Äänitteen jälkikäsittely


Hinta?

Ketteryys ja kevyt kulurakenne kääntyvät hinnoittelussa asiakkaidemme eduksi. Lisäksi meillä tehdään jonkin verran hommia myös pro bono.

Tutustu hinnoitteluun✉️ Ota yhteyttä »

Kumppanit