🎤 Laulun ja räppien äänitys

Vokaaliraidan merkitys on kriittinen. Valtaosa yleisöstä kuuntelee tarkimmin juuri lauluraitaa. 


Täällä SAKON STUDIOLLA äänitetään pääsääntöisesti vain laulua ja puhetta. Tila on optimoitu nimenomaisesti juuri tähän tarkoitukseen.

Kotistudiot yleistyvät, mutta harvalla on kotonaan:
  • riittävää akustointia 
  • riittävää laitteistoa 
  • riittävää osaamista 
  • riittävää kykyä itsearviointiin 

Etenkin viimeinen kohta on todella tärkeä. Vokaaliosuuksien purkittaminen kunnollisissa olosuhteissa auttaa laulajaa saamaan itsestään enemmän irti ja välttämään pahimmat sudenkuopat. 
Jälkikäsittelijäkin kiittää, kun lähtösoundi on laadukasta 

Myös tuotantoprosessin seuraavassa vaiheessa säästyy aikaa kun raakaraita on laadukasta ja äänitetty hyvin. Raitoja on huomattavasti miellyttävämpi työstää, kun lähtösoundi on kunnossa. Se kuuluu myös lopputuloksessa.

🔴 Huonosti äänitetty vokaaliraita on kuin rakeinen kuva => Se pitää tehdä kokonaan uusiksi, jotta siitä saa hyvän. (Yleensä äänittäminen toiseen kertaan on nopeampaa kuin työpöydällä jumppaaminen.)

🟢 Optimiolosuhteissa äänitetty lauluraita kuulostaa jo lähtökohtaisesti hyvältä. Kun siihen sitten vielä tehdään vähän jälkikäsittelyä, niin lopputulos nousee aivan uudelle tasolle. (Tyylilajista riippuu miten laulauraitaa käsitellään, eli tuodaanko sävyjä pintaan, pitchataanko, vai miten menetellään.)

Tästä syystä esimerkiksi meillä, äänen jälkikäsittely tulee asiakkaalle myös edullisemmaksi kun käsiteltävät raidat on äänitetty täällä. Kun äänitys on hoidettu meillä, voimme keskittyä suoraan lisäarvon tuottamiseen, eikä aikaa pala raitojen pelastamiseen. Työmäärä on silloin melko vakio ja vältytään laatuongelmilta.
Mitä yksi äänityssessio sisältää? 

Meillä mahdollisten lauluraitojen lukumäärää ei ole mitenkään rajattu. Vakiomittaisessa n. 3h sessiossa ehditään yleensä äänittämään mukavasti tarvittavat liidit, harmoniat, tuplaukset ja ad libit yhteen kappaleeseen. Todellisuudessa varaamme aina äänitykselle koko päivän, joten jos aikaa jostain syystä menee hieman kauemmin, ei siitä laskuteta erikseen.Intiimi ja laulajaystävällinen pikkustudio 

Studiotila on pieni ja intiimi. Äänityspisteestä on pyritty eliminoimaan kaikki ylimääräiset äänet ja kaiut. Set-up on silti niin yksinkertainen kuin mahdollista.

Tänne on rentoa tulla. Tämä ei ole mikään avarusstudio, jossa jokaista askelta joutuu pelkäämään. Tämä on empaattinen paikka, jossa laulajan on helppo ilmaista itseään.

Äänittäjä on kirjaimellisesti aina aivan käden ulottuvilla. Vieressä tukena ja turvana. Ei kylmän lasi-ikkunan takana, vaan livenä samassa tilassa akustiikkaverhon toisella puolella.


Laulun äänitys setup


Laadukasta raakaraitaa akustoidussa tilassa

Nykypäivänä suurin osa soundista luodaan vasta jälkituotantovaiheessa. Jos sinulla on tuottaja, hän luultavimmin haluaa työpöydälleen mahdollisimman laadukasta raakaraitaa työstettäväkseen. 

Tämä tarkoittaa, että äänitysvaiheessa biisiin ei lisätä kaikua tai ylimääräisiä efektointeja, vaan nämä lisätään kappaleeseen vasta jälkituotantovaiheessa. 

Tässä äänitystavassa on muutama selkeä etu:
  1. Laulusuoritus paranee. Kun biisit äänitetään ns. kuivana sisään on laulajan helpompi laulaa tarkemmin. Tämä johtuu siitä, että kuulokuva vastaa todellisuutta, eikä ala vahingossa nojaamaan kaikuun, autotuneen tai muuhun efektiin.
  2. Rahaa säästyy. Jos tuottaja kuitenkin editoi raidat, ei studiolla ole tarkoituksen mukaista käyttää aikaa sopivan äänityssoundin etsimiseen.  
  3. Jatkotyöstö on helppoa. Kun lauluraidat äänitetään tällä tavalla puhtaasti akustoidussa ja kaiuttomassa tilassa, on lauluraitojen jälkikäsittely tuottajalle helppoa ja nopeaa. 
Raidat toimitetaan tuottajalle laulujen jälkituotantoa varten yleensä jo saman päivän aikana.

Mikäli omaa omaa tuottajaa ei lauluraitojen jälkikäsittelyyn ole, katso seuraava kohta. Muussa tapauksessa varaa aika tästä. 
Lauluraitojen ja äänen jälkikäsittely

Kaikilla asiakkaillamme ei ole omaa tuottajaa, joten lainaamme mielihyvin omaamme tarvittaessa. Tarvitsetko vocal edittiä, pitchausta tai kaikua? Tai ehkä koko biisisi tarvitsisi laadukkaan miksauksen ja masteroinnin? ONNISTUU KYLLÄ!


 Äänitteen jälkikäsittely


Hinta?

Ketteryys ja kevyt kulurakenne kääntyvät hinnoittelussa asiakkaidemme eduksi. Lisäksi meillä tehdään jonkin verran hommia myös pro bono.

Tutustu hinnoitteluun✉️ Ota yhteyttä »

Kumppanit