🎥 Videon ääniraidan muokkaus ja viimeistely

Video on audiovisuaalinen kokonaisuus, joka nimensä mukaisesti sisältää kuvaa ja ääntä. Myös jälkimmäisen tulisi olla priimaa. 


Videon ääniraita on todella tärkeä. Viesti vaikuttaa tehokkaimmin silloin kun puhujien sanoista saa kunnolla selvää ja ääntä on miellyttävä kuunnella. Epäselvä ääni etäännyttää ja videon katsomisestakin tulee silloin vaikeaa.

Tukkoinen soundi ja asiaankuulumattomat hajaäänet kuten kohina, pauke tai rätinä antavat helposti myös huonon ja amatöörimäisen vaikutelman.

Ääniraita vaikuttaa videolla myös tiedostamattomien mekanismien kautta. Tunne on hieman samanlainen kuin jos yrittäisi keskittyä ensin huminan keskellä johkin asiaan, mutta vasta huminan loputtua huomaa, kuinka ihanalta hiljaisuus tuntuu.

Hyvin käsitellyssä ääniraidassa kuuluu vain se, minkä siitä pitääkin kuulua.

Jos raidalla on esimerkiksi musiikkia puheen lisäksi, oikein editoitu ääniraita antaa tilaa molemmille.

Videon ääniraidan parantaminen vaatii ammattiosaamista

Joskus yllättävän huonolaatuisistakin ääniraidoista saadaan kelpomateriaalia, kun niitä päästään toden teolla editoimaan. Jos esimerkiksi tuulen humina häiritsee videon ääniraitaa sille saadaan hyvin suurella todennäköisyydellä tehtyä jotakin.

Korjaustoimenpiteitä:
  • Kohinan poisto 
  • Kaiun poisto 
  • Taajuuskorjaus  

Videon ääniraidan viimeistely ei ole pelkkä kirsikka kakun päällä 

Suurin ero ammattimaisen ja amatöörimäisen videotuotannon välillä on usein juurikin ääniraidan viimeistelyssä. Tämä on selvää kun puhutaan televisiotuotannoista, mutta pätee yhtälailla myös pienyritysten somevideoihin ja tubettajien ääniraitoihin. 

Tarkalleenottaen, jos tarkoitus on julkaista video millä tahansa somealustalla, tulisi julkaisukanava myös huomioida masterointivaiheessa, koska muuten videosi voi kuulua hiljaisemmalla kuin muut. Kullakin julkaisukanavalla on toisistaan poikkeavat speksit, joiden rajoissa on liikuttavat. 

Äänen jälkikäsittelyn ammattilainen osaa tämän, mutta maallikolle se voi olla vaikeaa.

Vaikka kyse siis olisi pelkästä puhevideosta, niin se kannattaa ehdottomasti pyöräyttää ammattilaisen käsittelyssä ennen julkaisua, koska ero on todella suuri ja hintaluokkakin sellainen, että jopa Tubettajalla on siihen varaa (yrittäjästä puhumattakaan).  

Viimeistelytoimenpiteitä:
  • Ääniraitojen miksaus 
  • Ääniraidan masterointi (julkaisukanava huomoiden) 
  • Efektit ja äänisuunnittelu 
  • Musiikin lisääminen

Älä heitä videosi potentiaalia hukkaan 

Videotuotantohan ei koskaan ole erityisen halpaa, ellei sitä itse tee. Äänen jälkikäsittely sen sijaan on suhteellisen edullista verrattuna tyypillisen videotuotannon keskihintaan. Vaikutus videon tehoon ja siitä syntyvään laatumielikuvaan on kuitenkin todella suuri. 

Kun seuraat omaa toimintaasi esimerkiksi YouTubessa, huomaat varmasti pian, että äänenlaatu vaikuttaa todella paljon siihen, kuinka pitkään jaksat viettää videoiden parissa aikaa. Joidenkin vidoiden kohdalla on jopa niin, että ääniraita on se merkityksellisempi osapuoli. 

Näin on esimerkiksi haastatteluissa, keskustelupaneeleissa, podcasteissa ja tietenkin musiikissa.

Livemusiikkivideoiden, haastatteluiden ja keskustelupaneelien äänenparannus onkin varsin tavanomaisia ääniraidan muokkaus- ja viimeistelyprojekteja.

Hinta? 

Ketteryys ja kevyt kulurakenne kääntyvät hinnoittelussa asiakkaideni eduksi. Tämän kaltaisissa projekteissa laskemme maksimihinnan etukäteen.

Tutustu hinnoitteluunOta yhteyttä »

Kumppanit