🎤 Spiikki- ja äänikirjatuotanto

Äänikirjatuotannolle tai spiikkaajalle tarvetta? Me tuotamme äänikirjoja ja spiikkejä. 

Äänikirjan äänittminen SAKON STUDIOLLA

Tule studioon, jossa on Turun matalin kynnys. Täällä puheen äänittäminen käy mukavasti vaikkapa kahvikupposen lomassa. Tyypillisimmin meillä äänitetään lyhyitä spiikkejä, mutta välillä pidempiäkin teoksia, kuten esimerkiksi äänikirjoja. Miten äänikirjatuotantojen ja spiikkien hinta määräytyy?

Yleensä sanotaan, että rahasta pitäisi puhua vasta viimeisenä, mutta mielestämme on tärkeää olla tässä asiassa heti saamalla sivulla, koska olemme tinkineet hinnat valmiiksi, emmekä anna alaennuksia. 

Äänikirjatuotantojen ja spiikkien hinta muodostuu meillä seuraavista elementeistä: 
  • LUKIJAN PALKKIO: Lukijan kanssa sovittu korvaus (sis. studion välityspalkkion).
  • ÄÄNITYSTYÖ: Studion tuntihinta äänityksiin kuluvan aika-arvion mukaan.
  • JÄLKITUOTANTO: Studion tuntihinta kerrottuna äänikirjan arvioidulla pituudella.  
  • KESTO: Sanamäärä / 100 antaa karkean minuuttiarvion, joka pyöristetään ylöspäin lähimpään kokonaiseen tuntiin. 
HINTA: Studiomme vakiokukijoilla päästään äänikirjoissa yleensä kaikkine editteineen hintaan 225€ +alv 24% / valmis äänikirjatunti. Itse luettuna tuotanto kolmanneksen halvempi. Äänikirjan lukijana kirjailija itse?

Yksi tapa säästää äänikirjatuotannossa, on toimia itse äänikirjan lukijana. Tämä on nykyisin yhä tavallisempaa. Henkisenä ja teknisenä tukena ja apuna on äänittäjä, joka toimii samalla apulukijana.

Kun kirjailija itse toimii lukijana, se helpottaa prosessia siinä mielessä, että usein juuri kirjailija itse tietää parhaiten millaisia asioita haluaa teoksessaan korostaa ja millaista tunnelmaa hän haluaa hakea. Monet kirjailijat ovat erinomaisia esiintyjiä ja etenkin runouden puolella kirjailija on usein myös ainoa, joka osaa lukea teoksensa "oikein". 

Mikäli käytetään ulkopuolista lukijaa, pitää nämä kaikki asiat osata selostaa lukijalle erikseen. Jos lukijana on kirjailija itse, on moni asia yksinkertaisempaa ja säästöä tulee rahassa, koska ulkopuolisen lukijan palkkio jää pois. 

Toisaalta ammattilukijat hoitavat homman usein nopeammin ja varmemmin kuin arvaisikaan. Usein ammattilainen tuo myös selkeää lisäarvoa teokseen, eli aivan yksioikoisesti ei voi sanoa kumpi on parempi.Äänikirjatuotanto kannattaa aloittaa ajoissa

Äänikirjaprojektissa kannattaa huomioida, että matka tekstistä äänikirjaksi ei ole ihan lyhyt. 

Etenkin silloin jos käytetään ulkopuolista lukijaa, on tärkeää olla ajoissa liikkeellä, koska sopiva ääni pitää ensin valita. Monet ammattilukijat haluaisivat myös lukea teoksen pariin kertaan läpi, ennen studioon saapumista. Lukijan valmistautumismahdollisuudet vaikuttavat sekä nopeuteen, että laatuun. 

Tyypillinen lukunopeus studiossa on noin 100 sanaa minuutissa, mutta ihminen ei ole kone. Jos kirja kestää ääneen luettuna esimerkiksi yli 8 tuntia, kuluu sen äänittämiseen silti helposti parikin studiopäivää, sillä kaikkien ammattilaistenkaan ääni ei kestä mahdottoman pitkiä aikoja kerrallaan. 

Itse äänittämisen jälkeen on vielä oma hommansa on jälkituotannossa. Kaikkien maiskutusäänien ja muiden poistaminen ääniraidalta, sekä ääniraitojen masterointi vie saman verran aikaa kuin äänitteellä on pituutta. Välitämme spiikkaajia, mutta tarvitsisitko myös käsikirjoituksen? 

Välitämme spiikkaajia, äänitämme spiikkejä ja voice overeita, mutta tarpeen mukaan myös käsikirjoitamme niitä. Meiltä syntyvät myös kokonaiset radiomainokset, eli meihin kannattaa olla yhteydessä myös sisältöasioissa. Hinta?

Ketteryys ja kevyt kulurakenne kääntyvät hinnoittelussa asiakkaidemme eduksi. Lisäksi meillä tehdään jonkin verran hommia myös pro bono.

✉️ Ota yhteyttä »

Kumppanit