💻 Kotisivujen sisällöntuotanto

Kotisivujen sisällöntuotanto ei ole pelkkää tekstin kirjoittamista. Siihen kuuluu myös kuvitus ja sisältöjen hakukoneoptimointi. 

Kotisivujen sisällöntuotanto, Samuli Koivulahti

Netissä teknologia vanhenee nopeasti. Sivustot joudutaan siis joka tapauksessa uusimaan parin kolmen vuoden välein. Sivuston kuvitus ja tekstisisältö kestävät kuitenkin aikaa. Siksi sivustobudjetista pääosa kannattaa sijoittaa niihin. 

✉️ Kerro tarpeestasi »Sisältö ratkaisee sen paljonko sivustosi tulee tuottamaan kauppaa 

Verkkosivusto on juuri niin hyvä kuin sen sisältö on. Tekniikka on toissijaista, mutta sillä tavalla tärkeää, että sekä Google että käyttäjät pitävät nopeasti latautuvista ja intuitiivisista sivuista, jotka toimivat kaikilla päätelaitteilla. 

Pelkällä sivustolla et kuitenkaan myy yhtään mitään, et vaikka se olisi millaista avaruusteknologiaa. Tarvitset aina sivustollesi myös laadukasta tekstiä ja kuvaa, jotka kiinnittävät huomion ja saavat klikkaamaan tilausnappia.

Me tuotamme tekstiä, ääntä ja kuvaa, eli sisältöjä, jotka vetoavat kaikkiin niihin aisteihin, joilla sivustosi kävijää ylipäätään voidaan puhutella. Sisältösuunnitelmasta on hyvä aloittaa

Meillä aloietaan sisältöjen suunnittelu verkkosivuille tyypillisesti siitä mistä selaaminenkin, eli navigaatiosta. Tämä on hyvä käytäntö, koska silloin sisältö kehittyy jo alusta asti sellaiseksi, sen lukeminen on intuitiivista ja helppoa. 

Usein tekninen puoli tulee, jostain muualta kuin meiltä, mutta meilläkin on tarjota hyviä koodareita sivustojen rakennukseen. Emme ota yleensä suuremmin kantaa ulkoasujen taittoon, mutta tuotamme mielellämme niihin liittyviä grafiikoita, kuten bannereita, valokuvia, kuvituspiirroksia 

jne. Eniten kuitenkin tuotamme teksti- ja kuvasisältöjä, joiden on tarkoitus sijaita leipätekstissä. Tällöin olemme saattaneet tulla mukaan projektiin vasta silloin kun sivusto on jo "valmis".Kuvasisällöt verkkosivuilla

Verkkosivuston jokaisella sisältösivulla tulisi olla aina vähintään yksi uniikki ja asiaan liittyvä kuva. Kuvan tulisi myös edustaa samaa laatua kuin teidän toimintannekin. Hienoa olisi, jos kuvissa olisi myös ihmisiä, sillä ihmisiä kiinnostavat aina eniten ihmiset. 

Kolme kuvitustapaa
  1. Sivuston kuvitus saadaan kerralla kuntoon kun valokuvauspartnerimme käy luonanne ja ottaa kerralla riittävän määrän laadukkaita valokuvia, joita voitte sitten käyttää myös muualla tarpeen mukaan. 
  2. Toinen tapa on hyödyntää yhtä piirtäjistämme, jolloin kuvitusjälki on todella uniikkia ja mieleenpainuvaa. 
  3. Kolmas tapa kuvittaa, on tehdä videoita upotettavaksi sivustolle. Näiden teho on todella kova, joskin niiden tuottaminen on myös hintavinta.
Näissäkin voidaan toki myös yhdistellä eri lähestymistapoja. Esimerkiksi piirtäjän tekemät ikonit ja havainnekuvat verkkosivuilla toimivat hyvin myös henkilöstöä toiminnassa kuvaavien kuvien rinnalla. Videoitakaan ei välttämättä tarvitse olla joka sivulla, mutta esimerkiksi referenssiasiakkaiden kehut ovat tehokkaampia videon kuin tekstin välityksellä. Lisäksi yritysesittely toimii usein parhaiten juuri videomuodossa.Tekstisisällöt verkkosivuilla

Loppujen lopuksi verkkosivujen tärkein elementti on kuitenkin lopulta sen tekstisisältö, sillä ilman sitä sivustolla ei ole syytä olla olemassa. On tärkeää, että sivustolla on juuri sen verran tekstiä kuin asiakas tarvitsee ostopäätöksensä tekemiseen. Optimaalista olisi, että tekstiä olisi mukava myös lukea. 

Hyvä sisältö ei vanhene ja sitä voi käyttää monessa eri paikassa. Monet asiakkaat, joille olemme kirjoittaneet verkkotekstiä, käyttävät sitä myös muualla. Vanhimmat kirjoittajiemme tekemät markkinointitekstit ovat pyörineet verkossa jo ainakin 7 vuotta. Monet niistä löytyvät Googlen etusivulta. 

Kunnolla hiottu markkinointiteksti tuo huomattavasti paremmin kauppaa kuin muutama ranskalainen viiva. Hyvä tekstisisältö saa kävijän viettämään sivustolla enemmän aikaa ja myymään palvelua tai tuotettasi itse itselleen. Ilmiö on sama kuin Ikeassa. Mitä pidempään kaupassa kierrellään, sitä todennäköisemmin kauppa käy.

Myös Google tykkää pitkistä teksteistä, joten sisällöllä on hyvä olla pituutta, jos toiveena on että joku eksyisi sivustollenne myös Googlen kautta. 

Kirjoitamme verkkosivujesi sisällöt niin, että asiakkaan on helppo ostaa palvelusi tai tuotteesi. Pyrimme tavoittamaan sen äänensävyn, jolla haluatte asiakkaitanne puhutella ja huolehdimme siitä, että sisällöillä on mahdollisuus löytyä myös hakukoneista. 

PS: Sisällöntuottoa on usein fiksua jatkaa myös sen jälkeen kun sivusto on jo pystyssä. Tätä varten voidaan sivustolle luoda esimerkiksi blogi tai "Usein kysytyt kysymykset" -osio. Asennamme tarvittaessa myös analytiikkatyökalut ja autamme sivuston optimoinnissa myös niiden valmistumisen jälkeen

Kun sivusto on valmis, sen sisältöä kannattaa jatkokehittää web-analytiikasta saatavien tietojen pohjalta. Erityisesti Search Console ja Goole Analytics ovat tärkeitä työkaluja sisällön jatkokehityksessä.

Monien asiakkaidemme kanssa on sovittu, että teemme sivuston valmistuminen jälkeen sivustoihin esimerkiksi sisältöanalyysin puolivuosittain.

Tällöin tutkimme mm. että:
  • millä hakutermeillä sivusto löytyy Googlesta
  • millä se voisi löytyä paremmin 
  • millaisia asioita ihmiset sivustolta etsivät. 

Analytiikasta tekemiemme johtopäätösten pohjalta teemme ehdotuksia sisältömuutoksista- ja lisäyksistä tarpeen mukaan. Näin saitti ei pääse vanhenemaan ennen aikojaan ja sivuston sisältöjä tulee kehitettyä tavalla, josta on todellista hyötyä.Hinta?

Ketteryys ja kevyt kulurakenne kääntyvät hinnoittelussa asiakkaidemme eduksi. Lisäksi teemme jonkin verran hommia myös pro bono.

Tutustu hinnoitteluun✉️ Ota yhteyttä »

Kumppanit