💻 Sakon blogi

Olen kirjoittanut blogia jo vuodesta 2004. 


Alkuvaiheessa Koivulahden blogi oli osa tätä sivustoa, mutta siirsin sen sittemmin erilliseen verkko-osoitteeseen, jotta voisin luontevammin käsitellä siinä hieman irrallisempiakin aiheita.


Sakon blogi


Alkuperäinen blogi käsitteli vain sanoittamista 

Aloittaessani blogin vuonna 2004 se käsitteli lähes yksinomaisesti laulujen sanoittamista. Sen tarkoitus oli toimia oppimisvälineenä itselle ja samalla vähän muillekin, jotka laulutekstien tekemistä harjoittelivat. (Nykyisellään moni uusi biisintekijätuttavuus onkin sanonut seurailleensa blogiani, toiset pidempään ja toiset lyhyemmän aikaa.)

Vielä tuolloin 2004 lyriikoiden tekemisestä ei oikein ollut suomenkielistä oppimateriaalia, eikä tuleville lauluntekijöille (varsinkaan sanoittajille) ollut selkeitä koulutuspolkujakaan. Sittemmin tilanne on onneksi parantunut.

Ensimmäinen painos Heikki Salon Kahlekuningaslajista julkaistiin vuonna 2006. Se oli ensimmäinen suomeksi kirjoitettu laululyriikan käsikirja. Nykyisin myös lauluntekijäkoulutusta on saatavilla jo aivan ylimpään koulutustasoon saakka, josta osoituksena Laura Sippolasta tehtiin Suomen ensimmäinen lauluntekijätohtori elokuussa 2017.

Voisi siis sanoa, että biisien tekemiseen liittyy nykyisellään paljon vähemmän mystiikkaa kuin aiemmin ja se on ehdottomasti hyvä asia.

Painopiste nyt enemmän bisnespuolessa

Samalla kun mystiikka sanoittamisen ja biisinteon ympäriltä on paljolti hälventynyt, niin sitä on vielä hyvinkin paljon musiikin bisnespuolessa, tekijänoikeuksissa, jakelussa ja niitä koskevissa säännöissä ja lainalaisuuksissa. 

On siis luontevaa, että blogi painottuu nykyisellään biisien teon ohella yhä enemmän myös musabisnekseen ja musiikin markkinointiin. Tapa lähestyä aiheita on silti melkolailla sama, eli pidän blogia sekä oppimismielessä, että herättääkseni ajatuksia ja keskustelua siinä käsitellyistä aiheista. 

Haluan sen avulla hälventää savuverhoja sieltä, minne ne eivät kuulu. 

Toisaalta kyse on myös kysy & vastaa -tyyppisestä toiminnasta, sillä artistien ja biisintekijöiden kanssa toimiessani törmään toistuvasti samoihin kysymyksiin, luuloihin ja käsityksiin, joita on hyvä ruotia, avata ja korjata juuri blogissa.

Voit seurata blogia myös sähköpostitse

Koska Koivulahden blogi päivittyy yleensä varsin harvakseltaan (lähinnä silloin kun on jotain asiaa), sitä on kätevintä seurata sähköpostitse. Näin uudet postaukset eivät mene vahingossa ohi silmien ja linkit niihin on jälkikäteenkin löydettävistä sähköpostin uumenista.


PS: 
Blogipostauksista generoimiini sähköpostiviesteihin voit vastata suoraan ja käyn niiden tiimoilta mielelläni keskusteluja. Tästä blogiin.

Kumppanit