OHJE: Tapahtuman järjestäminen ja esiintyjän tilaaminen keikalle

Tässä ohjeita live-esiintyjän tilaamiseen ja keikan järjestämiseen. 

Oikea artistin nostaa tunnelman kattoon
Oletko järjestämässä tapahtumaa, johon tarvitset elävää musiikkia? Tuntuuko esiintyjän tilaaminen hankalalta?

Meidän asiakkainamme on kaikenlaisia keikkajärjestäjiä ja yksityishenkilöitä. Monilla ei ole aiempaa kokemusta keikkojen tai tapahtumien järjestämisestä, joten koimme tarpeelliseksi kirjoittaa tällaisen lyhyen ohjeen jokaiselle, joka on järjestämässä tapahtumaa ja haluaa tilaisuuteensa livemusaa.

Kokeneelle tapahtumajärjestäjälle nämä lienevät peruskauraa, mutta toivottavasti tästä on hyötyä muille. Tässä ohjeessa käymme läpi tärkeimmät huomioitavat asiat, sekä hieman myös sanastoa.

Jos siis järjestät tapahtumaa, jonne kaavailet elävää musiikkia, mieti ainakin tässä ohjeessa mainitut asiat, niin vältyt ikäviltä yllätyksiltä ja hommat etenevät mallikkaasti.


 

ÄÄNENTOISTO: Kumpi hankkii PA:t ja millainen kalusto tarvitaan?

PA-kamoilla tarkoitetaan äänentoistolaitteistoa. PA = lyhenne sanoista “public address”.

Mikäli tapahtumapaikkana on jokin isompi LIVE-klubi, jossa on usein elävää musiikkia, saattaa PA-kalustoa löytyä talonkin puolesta. Pienemmille pubikeikoille, firman bileisiin ja ulkotapahtumiin tarvitaan kuitenkin asianmukainen PA-laitteisto. Se millaisella PA-laitteistolla pärjätään riippuu mm. tilan koosta ja asiakaspaikkojen määrästä. Ulkotapahtumiin tarvitaan myös normaalia enemmän alapäätä, eli bassokaiuttimia.

OHJE: Jos teillä on tilaan optimoitu PA-kalusto valmiina, kerro siitä meille. Mikäli olet aivan kujalla tästä puolesta, kerro tilan koko ja asiakaspaikkojen lukumäärä, niin me hoidamme loput.


 

VALOTEKNIIKKA: Onko sitä vai ei?

Valot ovat esityksen tunnelman kannalta kannalta todella tärkeät. Monissa esiintymispaikoissa valot löytyvät omasta takaa, mutta esimerkiksi toimistoilta tai hääpaikoista ne usein puuttuvat.

OHJE: Tarkista löytyykö valotekniikkaa ja ilmoita meille. Tuomme mukana, jos tarvitaan.


 

LUVAT: Jos tapahtuma on julkinen, muista hankkia lupa!

Mikäli kyseessä on julkinen tapahtuma, tarvitaan tapahtumaan myös elävän musiikin lupa. Alle 200 hengen tapahtumissa tämä on luokkaa 50 euroa. Kyseinen lupa haetaan Teostolta ja se tuo rahaa niille biisintekijöille, joiden tekemää musiikkia live-keikalla esitetään.

OHJE: Tarkista luvan tarve tältä sivulta: https://www.teosto.fi/musiikin-kayttoluvat/luvat-ja-hinnastot/


 

SISÄLTÖ: Kenen lauluja lauletaan?

Esiintyjän funktio kannattaa miettiä tarkkaan. Onko tarkoitus, että hän saa ihmiset juomaan mahdollisimman paljon kaljaa, vai oletko tarjoamassa suurta taide-elämystä?

Jos tilaat esiintyjää häihin, haluatko intiimin esiintyjän vai bilebändin? Monikäyttöisin vaihtoehto on usein DJ, mutta intiimeimmän kokemuksen tuo trubaduuri. Näiden yhdistelmä toimi myös hyvin. Illan loppua kohden tanssijalkaa alkaa yleensä vipattaa. Klubikeikoilla räppärit nostattavat tunnelman kattoon nopeiten.

Mieti myös haluatko kuulla koko illan cover-kappaleita vai uniikkia ja ennenkuulumatonta musiikkia.

Etenkin laulaja-lauluntekijät haluavat usein esittää joko osittain tai kokonaan omia kappaleitaan, eikä liian rajattu ohjelmistovaatimus välttämättä motivoi keikkailemaan. Räppärit eivät tavallisesti koskaan esitä covereita. Pitkän linjan bilebändit taas eivät välttämättä esitä lainkaan omaa musiikkiaan, mutta ovat verrattain kalliimpia. Monet trubaduurit elävän hieman tilanteen mukaan. 

OHJE: Tilaa keikalle artisti, joka esittää mieluiten sellaista ohjelmistoa, jota haluat kuulla.


 

RAIDERI: Noudata artistin toiveita mahdollisuuksien mukaan

Raideri on listaus asioista, joita artisti tai yhtye toivoo keikan tekemiseen, tarjoiluun ja taukoiluun liittyen. Tarkalleenottaen raidereita on usein kaksi: 
  1. Vieraanvaraisuusraideri
  2. Tekninen raideri 
Tavan talliaisten suussa "raiderilla" viitataan usein lähinnä tuohon vieraanvaraisuusraideriin, jossa voi olla esimerkiksi esiintyjän toiveita takahuonetarjoilusta tai vaikkapa majoitukseen liittyviä asioita. Näistä kuitenkin tekninen raideri on se, mitä vähintäänkin pitäisi pyrkiä noudattamaan mahdollisimman tarkasti. 

Tekniseen raideriin sisältyy usein myös lavakartta, joka kannattaa välittää sille taholle, joka vastaa lavatekniikasta, kuten äänentoistosta ja valoista. Siinä on esitetty mitä kaikkea esiintyjä tarvitsee esiintymiseen, kuinka eri laitteet tulisi asetella ja millaisia johtoja, sisäänmenoja tai ulostuloja tarvitaan. Teknisestä raiderista ei siis tule koskaan poiketa ilman,että siitä on sovittu.

Suomalaisittain vieraanvaraisuusraiderissa mainitut asiat ovat usein enemmän “nice to have” -tyyppisiä asioita. Jos kuitenkin majoituksesta tai lämpimistä aterioista on mainittu, niistä on syytä pitää kiinni. Maailman tähdillä vieraanvaraisuusraiderikin on usein jopa siinä määrin sitova, että pienikin poikkeama siitä voidaan katsoa sopimusrikkomukseksi, joka aiheuttaa esityksen peruuntumisen. 

Mikäli et pysty täyttämään kaikkia raiderissa pyydettyjä asioita, niin poikkeamista kannattaa ilmoittaa heti. Mieluiten ennakkoon. Esiintyjät usein arvostavat hyvää yritystäkin ja pyrkimystä hoitaa homma hyvin, kunhan asioista kommunikoidaan ajoissa. 

Kannattaa huomioida, että raiderin yksi tarkoitus on myös testata tilaajaa. Mikäli kyseessä on tapahtumajärjestäjä, joka järjestää useita tapahtumia, kannattaa hänen kohdella aloitteleviakin artisteja mahdollisimman hyvin. Se voi vaikuttaa hyvinkin paljon hintaan kun koitat tilata hänet uudestaan joskus uran myöhemmässä vaiheessa. Esiintyjän muisti on näissä asioissa pitkä.

OHJE: Jos saat teknisen raiderin, välitä se jollekin joka ymmärtää tekniikasta ja varmista, että kaikki on kunnossa. Toteuta varsinaisen vieraanvaraisuusraiderin osalta kaikki mikä voit. Jos jotain jää uupumaan, ilmoita siitä välittömästi ja pyri tarjoamaan korvaavaa vaihtoehtoa.  




HUOM! 
Mietitkö sopivaa esiintyjää tapahtumaasi?
Meiltä löytyy sopiva esiintyjä sinunkin tilaisuuteesi! 

🎟️ Tutustu esiintyjiimme



Biisit miksattavaksi ja masteroitavaksi for dummies



Auta parantamaan tätä ohjetta

Jos huomaat tässä ohjeistuksessa puutteita tai sinulla on jokin parannusehdotus, laita viestiä osoitteeseen sako@sakonstudio.fi tai käytä alla olevaa lomaketta.


Kumppanit